Малкоизвестни факти за маите

2002

Съдейки по всичко, маите са били много интересен народ: строили са гигантски пирамиди, познавали са математиката, астрономията и писмеността. Но съвременните хора не знаят много неща за тях. Ето някои от тях.

Маите са смятали човешките жертвоприношения са огромна чест

2011

Археологически разкопки свидетелстват, че маите действително са практикували човешки жертвоприношения, но за жертвите това се смятало за милост. Маите вярвали, че по пътя към рая първо се минава през 13 кръга на преизподнята и едва след това човек получава вечно блаженство. И този път е толкова труден, че не всички души успяват да го изминат. Но има и пряк „билет за рая”: получавали го починалите при раждане жени, жертвите на войни, самоубийците, загиналите при игра на топка и ритуалните жертви.

Така че да си жертва, се смятало за висока чест – този човек бил посланик при боговете. Астрономите и математиците използвали календари, за да знаят точно кога да бъде принесена жертвата и кой е най-подходящ за тази роля.

 Маите предпочитали сами да измислят технологиите си

2021

При този народ липсват две неща, които присъстват при всички развити цивилизации – колелото и металните инструменти. Но в архитектурата им има арки и хидравлични системи за напояване, за които трябва да се познава геометрията. Маите знаели още как да правят цимент. Но тъй като нямали добитък, който да тегли каруцата, колелото не им било необходимо. А вместо метални инструменти използвали каменни.

Маите имали и хирурзи, които извършвали най-сложните операции в света с помощта на инструменти от вулканично стъкло. Всъщност някои каменни инструменти на маите са били дори по-съвършени от съвременните метални.

 Вероятно маите били мореплаватели

2031

В Кодекса на маите има косвени свидетелства, че те са били мореплаватели – подводните градове. Може би дори са доплували до Америка от Азия. Когато едва се появили, на континента приблизително по същите места съществувала развитата цивилизация на олмеките и очевидно маите възприели много неща от тях – шоколадовите напитки, играта с топка, ваянето на камък и почитането на богове-животни.

Откъде обаче са се появили олмеките на континента, не е ясно. Много интересно е обаче къде са изчезнали: цивилизацията оставила след себе си мезоамериканските пирамиди, колосални каменни глави, които навеждат на мисълта, че самите олмеки също са били гиганти. Изобразявали ги като хора с дебели вежди, широки носове и пълни устни. Привържениците на теорията за библейската миграция смятат това за доказателство, че олмеките са дошли от Африка. В Америка живели около 13 столетия, а след това изчезнали. Някои от най-ранните останки на маите са датирани на седем хилядолетия.

 Маите нямали космически кораби, затова пък имали действащи обсерватории

2041

Няма доказателства, че маите са разполагали с летателни апарати или автомобили, но със сигурност са имали сложна система от пътища с твърдо покритие. Освен това владеели авангардни астрономически знания за движението на небесните тела. Може би най-поразителното доказателство за това е сградата с покрив-купол, наречена Ел Каракол на полуостров Юкатан.

Ел Каракол, по-известна като Обсерваторията, е кула, висока около 15 метра, с множество прозорци, позволяващи да се наблюдават равноденствията и лятното слънцестоене. Сградата е ориентирана към орбитата на Венера – най-ярката планета за маите имала огромно значение и се смята, че техният свещен календар Цолкин също е изграден на основата на движението на Венера по небесния свод. По календара маите определяли времето за тържества, посеви, жертвоприношения и войни.

 Били ли са запознати с извънземните?

2051

В наши дни е много популярна теорията, според която в древността извънземни са посетили Земята и са споделили знанията си с хората. През 60-те години на миналия век Ерих фон Деникен издава книга, в която разказва как хора от Космоса управляват човечеството и как в древността те са издигнали човека от ниските животински инстинкти до възвишената сфера на съзнанието.

Учените наистина не могат да обяснят как са се появили рисунките на платото Наска в Перу – толкова огромни, че могат да се видят само от височината на птичи полет. Деникен писал, че древните маи са имали летателни апарати, а извънземните им разкрили технологията на космическите полети. Изводите си той аргументира с рисунките от пирамидите на маите, където са изобразени реещи се над земята мъже в „кръгли шлемове”, с увиснали „кислородни тръбички”.

 Маите може би са дошли от Атлантида

2081

Трудно е да се разбере историята на маите. Трябва да благодарим за това на суеверните испански конкистадори – те изгорили почти цялата писмена история, като взели библиотеката им за странни магически символи.

Оцелели само три документа: Мадрид, Дрезден и Париж, наречени в чест на градовете, в които попаднали. На страниците на тези кодекси са описани древни градове, разрушени от земетресения, наводнения и пожари. Те не са разположени в материковата част на Северна Америка – има смътни намеци, че са били някъде в океана. Едно от тълкуванията на кодексите гласи, че маите са дошли от място, което сега (и по време на разцвета им) се намирало под водата, дори ги приемали за деца на Атлантида.

Учените наскоро открили останки от древни градове на маите на дъното на океана, но не биха могли да посочат възрастта и причината за разрушилия ги катаклизъм.

 Маите най-рано от всички разбрали, че времето няма нито начало, нито край

2091

Маите използвали цели три календара. Гражданският календар, или Хааб, включвал 18 месеца по 20 дни всеки – общо 360 дни. За церемониални цели използвали календара Цолкин, в който имало 20 месеца по 13 дни всеки, целият цикъл бил 260 дни. Заедно те съставяли един общ сложен и дълъг календар, в който се съдържали сведения за движението на планетите и съзвездията.

Календарите нямали начало и край – времето за маите вървяло по кръг, всичко се повтаряло отново и отново. За тях не съществувало понятието „край на годината”, а само ритъм на планетарните цикли.

 Маите измислили спорта

2101

Едно е безспорно – маите обожавали играта на топка. Дълго преди европейците да се досетят да се обличат в кожи, маите вече си правели у дома кортове за игра на топка и измислили правилата на играта, която очевидно била своеобразно съчетание от футбол, баскетбол и ръгби.

„Спортният екип” се състоял от шлем, наколенници и налакътници. Трябвало топката от каучук да се хвърли в обръч, който бил окачен понякога на повече от шест метра над земята. За целта можело да се използват рамената, краката или бедрата. Загубилият бил принасян в жертва. Но както стана ясно, жертвоприношението било билет за рая, така че всъщност нямало губещи.

 Маите и днес съществуват

2111

Обикновено хората са твърдо уверени, че народът на маите е напълно изчезнал. В действителност числеността на съвременните маи е около шест милиона души, което ги прави най-голямото коренно племе в Северна Америка. В голямата си част маите не са загинали, а по някакви причини се наложило да се откажат от огромните си градове. Така голяма част от ранната им история е изгубена – по неизвестни причини те изведнъж престанали да строят големи сгради, да провеждат церемонии и да се занимават с наука.

Има няколко версии за причините: заради дълга и жестока суша, заради това, че маите са станали прекалено много, или е имало война и глад. Всичко, което е известно, е, че през 1524 г. маите започнали да сформират малки селскостопански общини и се отказали от градовете. Техните потомци продължават да живеят редом с нас, но едва ли помнят нещо за миналото на своя народ…

%d блогъра харесват това: