Мумия със съвременен ортопедичен щифт

mummy-surgery-knee-590080

Американски учени правят уникална находка при анализа на древноегипетска мумия. При рутинен анализ на ДНК на мумията на мъж, починал преди около 3000 години, специалисти от университета „Бригам Янг“ откриват в коляното му метален ортопедичен щифт с дължина 23 см. Той свързва костите и е закрепен с помощта на органична смола.

 mummy-Egyptian-315219

Учените установяват, че приживе на мъжа е направена сложна хирургична операция. Щифтът е поставен от древните медици така, както биха го направили техните колеги днес. При това операцията е извършена толкова изкусно, че не е оставила белези. Щифтът е открит случайно по време на рентгеново изследване. Най-поразени обаче са изследователите от съвременния дизайн на откритото ортопедично приспособление.

Knee-surgery-mummy-315218

 „Щифтът има същата конструкция, каквато се използва и днес – разказва хирургът-ортопед д-р Ричард Джексън. – Явно, древноегипетските лекари са знаели как да го използват, за да стабилизират положението на костите и да избегнат разместване.“

Според него досега специалистите не са се натъквали на нищо подобно.

mummy-pin-surgery-315217

Откритието поражда много спорове и научните кръгове засега не са готови да обяснят ситуацията. „Какво ли не бих дал, за да узная как древните лекари са го направили“, признава ръководителят на изследователската група Уилфред Григс.

%d блогъра харесват това: