Неразгаданата тайна на „Сакарската птица”

1413309353_92

„Сакарската птичка” е артефакт, открит в Египет през 1898 г. близо до пирамидата на Сакара по време на разкопки на гроба на Падимен и превърнал се в обект на многобройни разгорещени дебати.

Работата е там, че по оценки на учените фигурката, направена от дърво, е на възраст 2200 години. При това формата й, макар че напомня птица, много повече съответства на аеродинамичните контури на съвременните самолети. Нещо повече, йероглифите върху артефакта означават „Подаръкът на Амон”, а трите папируса, открити с нея, споменават фразата „Искам да летя”.

Всички тези детайли накарали д-р Калила Месиа, който открил фигурката през 1898 г., да предположи, че древните египтяни са направили този модел на самолет по подобие на апарат, който или те са построили, или са виждали някъде. Той заявил, че Сакарската птичка има аеродинамични качества и единственият детайл, който й липсва, е опашното оперение със стабилизатори, с които тя дори би могла да лети.

За да потвърди теорията си, Месиа построил модел от дървесина на балса с добавено опашно оперение и „птичката” наистина полетяла. През 2006 г. експертът в областта на авиацията и аеродинамиката Саймън Сандерс също изработил реплика на Сакарската птичка и я тествал в аеродинамична тръба, но без опашката. Изпитанията показали, че птичката може да повдигне във въздуха четири пъти по-голямо от собственото си тегло.

1 thought on “Неразгаданата тайна на „Сакарската птица”

  1. На едно място Учителят беше казал нещо от рода на7″ В атлантско време имаше и авиация и бомбардировки“. А в съхранени до днес текстове в Индия е казано, че от индийски градове са излитали „вивами“ и са бомбардирани атлантски градове.

Comments are closed.

%d блогъра харесват това: