Повелители на четвъртото измерение

403-10 Навярно все още никой не е изчислил колко книги са били написани и колко филми за заснети за пътешествията във времето – темата е може би най-популярната във фантастиката. Но е напълно възможно пътешествията във времето да не са такава фантастика, както изглежда това на пръв поглед…

ВЪПРОС БЕЗ ОТГОВОР

Свикнали сме да смятаме, че времето е нещо обикновено: та нали миналото вече го няма, бъдещето все още не е настъпило, съществува само настоящето – какво толкова да си блъскаме умовете? Но може би не всичко е толкова просто.
Например, задават ви обикновения въпрос „Колко е часът?”. Вие поглеждате часовника и отговоряте: „18:40”. Ако събеседникът ви е по-взискателен, ще погледнете и секундната стрелка: „18 часа 40 минути и 33 секунди”. Ами ако е още по-прецизен? Представете си, че вашият часовник е свръхточен и показва времето с точност до хилядна, до милионна част от секундата. Но и в този случай няма да можете да отговорите абсолютно точно, защото докато го правите, времето върви. Следователно това е въпрос, на който по принцип не може да се отговори. Излиза, че и настоящето не съществува, защото миналото непрекъснато се прелива в бъдеще. Но със сигурност ние съществуваме! И постоянно пътешестваме във времето.

ВСЕЛЕНА В МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО

Писателят-фантаст Станислав Лем предположил, че освен нашата Вселена, където скоростта на светлината е най-голяма, съществува и друга, където тази скорост е, напротив, по-малка. Съответно и времето в нея тече „наобратно”. Тези две Вселени са взаимносвързани и взаимозависими. Според Лем всъщност няма нищо невъзможно в получаването на информация от бъдещето, а и в пътешествията във времето – също…

404-10Машината на времето от едноименния филм, 1960 година

ВЪЗРАЖЕНИЯТА НА СКЕПТИЦИТЕ

„Какви ти пътешествия? – казват скептиците. – Това са си чисти парадокси! Например някой се е отправил в миналото и там е убил свой прародител. Следователно този някой не би се родил, следователно не би могъл да попадне в миналото и да убие там когото и да било… Омагьосан кръг!”. Да, това е най-простият от парадоксите, многократно описван от фантастите.
Другото възражение е: „Ако миналото, настоящето и бъдещето съществуват заедно и не е трудно да се построи машина на времето, значи в бъдещето тя вече е изобретена, като по този начин се появява възможност да се променя историята. Защо тогава историята е неизменна и не наблюдаваме визити от бъдещето?”.
Но историята е неизменна само от наша гледна точка. Напълно вероятно е тя да се променя всяка секунда, но ние не можем да го разберем, защото нашата история започва всеки път от точката на изменение; за нас развитието на нашата цивилизация се извършва в съвършено определен ред. И освен това прословутите НЛО може би не са извънземни кораби или атмосферни явления, а технологични устройства от бъдещето…

ГЕНИАЛНИЯТ ФИНАНСИСТ

402-10Заглавие от вестник: „Пътешественикът във времето напусна града”…

Можем да се отнасяме към всичко това, както си искаме, но историята, публикувана в английския вестник Weekly World News и популяризирана от медиите, в това число и в интернет, е доста любопитна, за да я подминем без внимание.
Федерални следователи арестували в Ню Йорк загадъчен „виртуоз” от Уолстрийт с обвинението за незаконна търговия с вътрешна информация. Източници в Комисията за пазара на ценни книжа в САЩ потвърдили, че 44-годишният Андрю Карлсин дал доста причудливо обяснение на странния си успех на пазара на акции, когато пишман-финансистът бил „закопчан” с белезници и разпитан. „Не повярвахме на историята на този младеж – той е или лунатик, или патологичен лъжец”, съобщил един от специалистите, запознат с делото.
Въпреки това фактът си остава факт: като вложил 800 долара, след две седмици Карлсин имал портфейл, оценен на 350 млн. долара. Всяка търговска операция, която извършвал този инвеститор, увеличала общата капитализация на портфейла му за сметка на неочаквани делови събития, които било невъзможно да бъдат прогнозирани и обяснени с обикновен късмет. Следователите проявили твърдост: „Карлсин ще лежи в затвора, докато не се съгласи да разкрие картите си”.
„Късметлията” се оказал в полезрението на „кучетата-пазачи” на Уолстрийт, когато извършил 126 високорискови операции поред и всеки път се оказал на печалба.
„Когато акциите на някоя компания поскъпваха поради сливане или технологически пробив, което във всеки случай предполага секретност на причината, мистър Карлсин по непостижим начин знаеше това предварително”, твърдели представителите на разследването. Когато започнали да разпитват странния инвеститор, получили дори повече отколкото очаквали, а именно зашеметяващо четиричасово признание.
Според Карлсин той пътешествал назад във времето и дошъл от 2256 година.
„Знанието, че вашата ера се е ознаменувала с падането на фондовия пазар, е общоразпространено при нас и всеки, въоръжен с информация за определени акции, може да натрупа състояние – разказвал Карлсин. – Трудно е да устоиш на изкушението. Планирах да изглежда естествено, да играя малко тук и там, та инвестициите ми да не изглеждат така поразително блестящи. Но не устоях и се провалих.”
Разбира се, можем да се усъмним в казаното. Съдейки по всичко, Карлсин е доста даровит спекулант и колосалният му доход би могъл да бъде следствие от търговските му таланти. Но в замяна на личното си спокойствие „пътешественикът във времето” предложил на следователите изгодна сделка – той им предоставя „исторически факти”: информация за местонахождението на Бин Ладен и за лекарство против СПИН, а в замяна получава свободата си и възможността да стигне до своята машина на времето, за да се върне у дома.
Карлсин бил освободен под гаранция и… изчезнал безследно. Длъжностните лица от Комисията по ценни книжа на САЩ са уверени, че разказите на „пътешественика във времето” са измислица. Но високопоставен чиновник признал, че не били открити никакви сведения за живота на Андрю Карлсин преди появата му на Уолстрийт. Докато Бин Ладен, както знаем, е открит и унищожен. Що се касае до лекарството срещу СПИН, то май и досега не е открито. Защо „май”? Защото според други източници е изобретено, но приложението му не е изгодно за могъщите медицински картели, получаващи милиардни дотации за изследвания.

НАЗАД В БЪДЕЩЕТО?

И така, възможни ли са пътешествията във времето? Кой знае… Нали живеем в постоянно променящ се свят, където миналото, настоящето и бъдещето съществуват заедно, като постоянно се пресичат. И дори най-големите съвременни учени като Стивън Хокинг не отричат и най-невероятните перспективи, когато става дума за загадката на времето…

1 thought on “Повелители на четвъртото измерение

  1. Не разбирам защо няма нито един коментар. Тук говорим за третото не за четвъртото измерение. В последното всяка мисъл,всеки страх,всяко чувство се материализират на мига.Не ме питайте от къде го знам. ТАКА Е ! Лека и успешна седмица милички.Приемам покани за приятелство.

Comments are closed.

%d блогъра харесват това: