Подсказките на тялото

Представете си следната ситуация: уволнени сте от работа, мъжът ви си има любовница, а възрастните ви родители боледуват. Облени в сълзи, звъните на близка приятелка, а тя ви отговаря троснато: „Остави ме на мира, оправяй се сама с проблемите си. Нямам време!”. Изненадани ли сте? Напразно. Защото именно така постъпваме с нашия организъм, когато той се опитва да ни каже нещо…

В оправдание можем да кажем само едно – не разбираме добре езика на тялото си. Главата те боли, ставите те „въртят” – голяма работа. Пиеш хапче и готово. Организмът, като вижда, че не го разбират, пуска в ход тежката артилерия – инфаркти, депресии, срив в имунната система… Може пък така да стане по-ясно…

НЕ СЕ СТРАХУВАМ ОТ НИЩО

Мъдрите китайци отдавна подозират, че ако човекът постоянно сънува кошмари, явно не всичко е наред със сърцето му; ако се задушава, трябва да обърне внимание на белите дробове.
Съвременната медицина доказва, че болестта е резултат от поведението и начина ви на живот. Ако живеете в постоянен страх за здравето, кариерата, семейството си, ще пострада имунната ви система, която отговаря за способността за съпротива на неблагоприятните въздействия.
Страхът е крайно опасно чувство. Христоматиен е експериментът, при който група изследователи изпиват течност с бацили на холера. Не всички се заразяват, а само няколко души, които повече от другите се опасяват да не пипнат болестта. Значи е опасен не самият бацил, а въздействието на информацията за болестта върху съзнанието и подсъзнанието ни.

ТЪРПЕНИЕ И ОЩЕ ВЕДНЪЖ ТЪРПЕНИЕ

Американски учени установили, че мъката, потиснатостта и недоволството от живота оказват върху сърцето същото въздействие както кутия цигари на ден. А ракът на млечните жлези според тях най-често възниква след стрес, предизвикан от непреодолими обстоятелства: смърт на близък човек, любовна трагедия.
Учените разделили участнички в експеримента на две групи.
В първата са такива, които са готови да спрат дори препускащ кон, а във втората – тихи, скромни, които никога не вървят срещу съдбата и безропотно приемат ударите й. Оказва се, че жените от първата група, постоянно борещи се с обстоятелствата и опитващи се да променят света, са подложени на по-голям риск от заболяването.
Психолозите съветват да се поучим от… врабчетата. Наблюдавайте птиците, когато ги хранят с трохички: шум, чуруликане, пърхане, суета – всеки се добира до храната. Но ето че долита гълъб. Тогава вместо да се опитат да го прогонят, врабчетата преспокойно се нареждат зад конкурента.
В психологията тази позиция се нарича радикално приемане.
Е, какво, да се настройваме към всички тогава?! Спомнете си думите на молитвата: „Дай ми, Боже, мъдрост да приема това, което не мога да променя…”.

ПОВЕЧЕ КОНТАКТИ!

Половината си живот хабим, за да утвърдим своята самостоятелност. Другата половина – за да се сдобием със семейство, приятели, да се впишем в колектив. Защо? Съществува т.нар. биология на принадлежност към група. Оказва се, че топлата компания, задружното семейство, сработеният колектив са единен организъм. Налице е реална биологическа обмяна на веществата между хората, които заедно живеят, хранят се, работят. Той има физически и метаболитни (свързани с обмяната на веществата) последствия.
Когато хората ежедневно са заедно, настъпва синхронизация на биологическите ритми на организмите им. Метаболитните регулатори управляват съня, храненето, имунната, хормоналната, ендокринната система, нивото на кортизола, работата на сърцето. Така че буквално всички системи в организма в определена степен се регулират от контактите с хората от най-близкото ни обкръжение. Затова някои трудно се вписват в нов колектив, защото настъпва пренастройване на целия организъм. Установено е също, че близостта и докосването на друг човек освобождават норепинефрин и допамин – вещества, които стимулират растежа. Затова много деца, оставени рано без родители, често са със забавено физическо развитие.
Социалните връзки играят важна роля за способността на кръвните клетки да се съпротивляват на инфекциите. Социално активният човек приема по-малко лекарства и по-бързо оздравява.
Според психолози, ако жената след брака изцяло се посвети на любимия и се откаже от работата и приятелите си, тази зацикленост може да доведе до опасни за здравето й последствия, по-неблагоприятни от пушенето, затлъстяването и алкохолизма. Медиците проследяват и следната любопитна закономерност. Когато губи работата си социално незащитен човек, в една десета от случаите започват болки в ставите.

ЛЮБОВТА Е ПО-СИЛНА ОТ ХОЛЕСТЕРИНА

Любовта буквално влияе на състоянието и размерите на сърцето.
В Университета в Охайо са отгледани зайци с генетична предразположеност към втвърдяване на сърдечната артерия. За целта още от първия ден на живота им е давана храна с повишено съдържание на холестерин. Когато зайчетата порастват обаче, е установено, че при 15% коронарните артерии са практически чисти. Оказва се, че студентите, които се грижат за пухкавите си питомци, често ги изваждат от клетките, галят ги, играят си с тях. Грижата и любовта се оказват по-силни и от учените, и от холестерина.

%d блогъра харесват това: