Автор | Коментарите са изключени за Поразителни антични изобретения, изгубени през хилядолетията

Поразителни антични изобретения, изгубени през хилядолетията

ancient-tech

Вселената е пълна със загадки, хвърлящи предизвикателство към науката. За съжаление, тайните на много полезни изобретения, направени преди хиляди години и намерили широко приложение в ранните периоди на развитие на човечеството, днес са изгубени, но продължават да изумяват с нивото на развитие на технологиите. Съвременните аналози на някои от тях се появяват съвсем наскоро…

 Greekfire-madridskylitzes1-480x245

Гръцкият огън: тайнствено химическо оръжие

 Изображение от мадридски ръкопис на Йоан Скилица, на който е изобразен гръцки огън, използван против флота на Тома Славянина (предводителя на едно от най-големите народни антифеодални въстания във Византия). Надписът над левия кораб гласи: „Римляните подпалват вражеския флот”.

През VІІ – ХІІ в. византийците използвали тайнствено вещество в морските сражения за подпалване на враговете си. Тази течност, изливана върху врага с помощта на тръби или сифони, горяла дори във вода. Огънят можел да бъде угасен само с оцет, пясък или урина. Това химическо оръжие е известно като гръцки огън. И досега не се знае формулата на това вещество. Византийците са пазели рецептата му в строга тайна и в крайна сметка тя е изгубена…

 Гъвкаво стъкло

 В три от достигнали до днес антични източници се споменава за гъвкаво стъкло. Но те не са достатъчно подробни, за да може да се твърди, че такова вещество действително е съществувало. Историята на изобретяването му е разказана за първи път от Петроний (починал през 63 г. от н.е.).

Той пише за стъклар, който подарил на император Тиберий (управлявал през 14 – 37 г. от н.е.) стъклен съд. Стъкларят помолил императора да му го подаде и го хвърлил на пода. Съдът не се счупил, а само се деформирал и стъкларят бързо върнал първоначалната му форма. От страх да не падне цената на скъпоценните метали Тиберий заповядва да обезглавят изобретателя, за да загине заедно с него и тайната му.

 Tiberius_Chiaramonti_Inv1511-480x870

Мраморна статуя на император Тиберий, 37 г. от н.е.

 Версия на тази история се съдържа в писания на Плиний Стари (починал през 79 г. от н.е.), а друга е разказана няколко века по-късно от Дион Касий. Главен герой в нея обаче е не стъклар, а маг. Когато съдът е хвърлен на пода, той се счупва и майсторът с голи ръце го възвръща първоначалната му форма.

През 2012 г. стъкларската компания Corning представя гъвкаво „върбово стъкло” – температуроустойчив и толкова пластичен материал, че може да се навива на рулони. Това изобретение намира широко приложение в производството на слънчеви батерии.

 Ако нещастният римски стъклар действително е изобретил гъвкаво стъкло, той е изпреварил с хилядолетие своето време

 Универсална противоотрова

 Разработката на т.нар. „универсална противоотрова” се приписва на цар Митридат VI Понтийски (управлявал през 120 – 63 г.пр.н.е.), а усъвършенстването й – на личния лекар на император Нерон. Оригиналната формула на отровата е изгубена, но е запазена информация за съставките. Сред тях има опиум, нарязани усойници и съчетание от малки дози отрови и техните противоотрови. За това разказва Адриен Майор – фолклорист и историк на науката от Станфордския университет в своя труд от 2008 г., наречен „Гръцкият огън, отровните стрели и скорпионовите бомби: химическото и биологическото оръжие в древния свят”.

 Mithridates_VI_Louvre-480x640

Цар Митридат VI Понтийски

 Това вещество е известно като митридатиум в чест на цар Митридат VI.

 Мейор смята, че Сергей Попов – бивш съветски водещ създател на биологично оръжие, избягал в САЩ през 1992 г., се опитва да получи съвременен митридатиум.

 Топлинно лъчево оръжие

 931px-Thesaurus_opticus_Titelblatt-480x527

Архимед подпалва римските кораби около Сиракуза с помощта на параболични огледала

 Гръцкият математик Архимед (починал през 212 г.пр.н.е.) разработил лъчево оръжие, което авторите на програмата „Разбивачи на митове” се опитват да пресъздадат през 2004 г. Адриен Мейор го описва като „редица полирани бронзови щитове, отразяващи слънчевите лъчи и насочващи ги към вражеските кораби”.

„Разбивачите на митове” не успяват да възпроизведат древното оръжие и го признават за мит, но през 2005 г. студенти от Масачузетския технологичен институт успяват да запалят лодка в залива на Сан Франциско с помощта на това оръжие, изобретено преди 2200 години.

Мейор описва също съвременно микровълново топлинно лъчево оръжие, действащо върху „кожата на жертвата, нагрявайки я до 55оС и създавайки усещането, че тя гори”, което е представено през 2001 г. от Агенцията за перспективни отбранителни изследвания DARPA.

 

Римски бетон

 Ancient_Roman_concrete_vault-480x360

Бетон на почти 2000 години в Рим

 Много римски сгради, устояли през хилядолетията, са пряко доказателство за по-високото качество на римския бетон в сравнение със съвременния, който понякога започва да се руши само 50 години след строителството.

Тайната на трайността на древния бетон е открита наскоро. Той е съдържал… вулканична пепел.

В статия, публикувана през 2013 г. в Калифорнийския университет в Бъркли, се съобщава, че изследователи за първи път описали механизма, благодарение на който свръхстабилното съединение калций-алуминий-силикат-хидрат свързва материала. В процеса на неговото производство в атмосферата се изхвърля по-малко въглероден двуокис, отколкото при производството на всеки съвременен бетон. Недостатък обаче е по-дългото време за сушене и по-малката здравина в сравнение със съвременния бетон, независимо от трайността му.

 Дамаска стомана

 Forging_of_Damascus_Steel_in_Solingen_05-2-480x269

Меч от дамаска стомана

 През Средновековието в Близкия изток изработвали мечове от дамаска стомана. Изходен материал бил булат – сплав с азиатски произход. Дамаската стомана е изключително здрав метал. До началото на епохата на промишлената революция той е най-здравият метал, известен на човека.

Тайната на изработването на близкоизточната дамаска стомана е възстановена едва в съвременните лаборатории с използването на сканираща електронна микроскопия. Човекът е овладял тази технология около 300 г.пр.н.е. и я е изгубил в средата на XVIII век.

 

СподелиShare on Facebook303Share on Google+0Tweet about this on Twitter

Comments are closed.