Айзък Азимов: визия за 2014 година

13През 1964 г. американският фантаст Айзък Азимов дал прогноза за света след 50 години. Той вярно предугадил много от съвременните технически новости. Но както почти всички футуролози не предложил картина на социалното устройство на света. Днешните социални прогнози са неутешителни: след 20 години автоматизацията ще лиши от работа 45% от работниците.
Тезисно светът на 2014 година според прогнозата на писателя-фантаст и професор по биохимия от Бостънския университет Айзък Азимов изглежда така.
– Къщите главно ще са подземни (както и по-голямата част от пространството на градовете). Това ще намали разходите за отопление през зимата и за охлаждане през лятото. Повърхността на градовете ще е отдадена под наем за градини, паркове и за пасбища за добитъка.
– Уморителната битова работа ще е сведена до минимум. Тостери, автоматични кафеварки, тенджери под налягане и т. н. – приготвянето на храната ще става по таймер. Но все пак кулинарията ще остане като хоби за мнозина.
– Роботите няма да изместят хората. Ще има много компютри с „мозъци” на робот, но все пак ще бъдат управлявани от хора.
– Кинофилмите ще бъдат триизмерни – в 3D формат.
– Техниката няма да има електрически кабели – ще работи с дълготрайни батерии и акумулатори.
– Половината от енергията на Земята ще се изработва в атомни електроцентрали.
– Големи слънчеви електростанции ще бъдат издигнати в пустините – в Аризона, в Израел, Казастан. През 2014 г. ще е разработена технология за „събиране” на слънчева енергия в Космоса и фокусирането й на Земята.
– Транспортът на бъдещето ще се рее над пътя на височина 0,5 – 1 метър. „Надводни”, плъзгащи се по повърхността на водата, ще бъдат речният и морският транспорт.
– Доставката на товари и материали ще се осъществява чрез нещо като пневмопоща.
– Телефоните ще са портативни, а екраните им ще се използват за изучаване на документи и снимки, за четене на откъси от книги. Връзката ще се осъществява чрез спътници.
– Към 2014 г. безпилотни кораби ще достигнат до Марс. В същото време ще се разработва програма за марсианска колония.
– Населението на Земята ще достигне 6,5 млрд. души, а на САЩ – 350 млн. Агломерацията между Бостън и Вашингтон ще наброява 40 млн. души. Демографският взрив ще принуди по-активно да се усвояват арктическите и пустинните пространства и да се колонизира шелфът (създаване на подводни градове).
– В селското стопанство основата на прогреса ще са микроорганизмите. В частност, те ще преработват в продукти дрожди и водорасли. Наистина, по това време все още няма да е преодоляна психологическата съпротива към такива новости.
– Средната продължителност на живота в развитите страни ще достигне 85 години. Раждането на деца ще бъде контролирано.
– Компютърните дисциплини ще станат основата на учебния процес в училището.
– Човечеството ще страда от скука, затова психиатрията ще стане най-важната медицинска специалност.
– Елитът на обществото ще е малоброен и ще се занимава с творческа дейност…

%d bloggers like this: