Астероидът Апофис приближава (видео)

 

Апофис – е името на древноегипетски демон на ужаса. Така е наречен и гигантски астероид убиец. Земният небосклон вече отразява носеща се в космическото пространство планина. Според изчисленията има вероятност небесното тяло да нанесе непоправими щети на Земята…

Но от НАСА съобщават, че в близките сто години вероятността от сблъсък на Земята с някой от известните астероиди е практически равна на нула. За последен път Апофис се появи в началото на януари 2012 година в близост с орбитата на нашата планета. Гигантският космически камък е с маса милион тона, диаметър 320 метра и таи в себе си енергия от порядъка на 65 000 ядрени бомби.
Страховитият Апофис ще премине между Луната и Земята. Но на следващи етапи от своята траектория астероидът почти плътно ще премине покрай нашата планета през 2029 г.
А през 2036 г. ще се доближи максимално до Земята – на 38 000 км.
Привличан от гравитационните сили, гигантският астероид, дори и да не се удари в планетата, ще окаже мощно влияние върху атмосферата й и ще предизвика природни аномалии. Под въздействието на земната гравитация космическата скала може толкова да се доближи, че дори да измести леко Земята от околослънчевата й орбитата. Заради минималното отклонение от светилото температурният режим на нашата планета рязко ще започне да се понижава, убивайки цялата жива флора и фауна. Ще настъпят аномални вулканични изригвания, съпроводени от мощни земетресения и гигантски цунами. Природните катаклизми, съпроводени с климатичен апокалипсис с рязко понижение на температурите, ще създадат нов ландшафт на нашата планета.
Астрономи от НАСА, следящи поведението на космическото тяло, отдавна са установили, изчислили и публикували траекторията на движение на обекта. В научния център се определя степента на риска от удар на астероида със Земята. Те са изчислили три дати за възможната „катастрофа“ – през 2029 г.,
през 2036 г. или през 2068 година. Но публично учените уверяват, че няма никаква заплаха за съществуването на живота на хората.
Апофис е регистриран в астрономическото съобщество под номерата 2004 NM4 и 99942. Обектът 2004 NM4 е открит още през 2004 г.
След година, заради криещата се в него заплаха, астероидът е наречен Апофис. Летящата скала в действителност може да промени траекторията си на движение под въздействието на ефект, открит от руския учен Иван Ярковски. Той се дължи на Слънцето. Слънчевите лъчи нагряват повърхността на астероида, а когато попадне в сянка, той бързо изстива. В процеса на такива температурни амплитуди се излъчват фотони. В резултат на това нагряваната страна става по-голяма, а студената намалява. Така постоянно възниква неголяма действаща реактивна сила, която е напълно способна да измести астероида от пътя му. Следователно траекторията на Апофис става недетерминирана, което може да доведе до погрешни астрономически изчисления.
Страшен удар може да застигне Земята. Учените са моделирали подобна ситуация. В момента на взрива се образува кратер с диаметър около 6 км. Съществените разрушения от падането ще бъдат в радиус до 10 км, а по-малките – до 50 км. Ако космическата скала падне в гъстонаселен район, ще има много жертви. Енергията на силата на взрива в тротилов еквивалент е оценена на 1800 мегатона.
Норвежки учени от Лосаламоската лаборатория са успели да изчислят последствията от попадането в океана на скала с размерите като на Апофис. Те са установили, че ударът ще провокира вълна, висока стотици метри. На разстояние 30 км от центъра вълните ще спаднат до 60 метра, а след 1000 км височината им ще е 10 метра. Според изследователите падането на каменната скала ще предизвика силни урагани. Взривът ще изхвърли милиарди тонове океанска вода в атмосферата със скорост 300 м/секунда на височина приблизително 20 километра. А по хоризонтала подобен „фонтан“ ще помете всичко по пътя си.

 

 

%d bloggers like this: