Астрономи потвърдиха съществуването на Планетата Х

56cd66cb-39c3-a165-39c3-a16a2e94435c.photo.0

Астрономи от Франция потвърдиха съществуването на Планетата Х и намалиха района на търсенето й в Слънчевата система. Резултатите от изследванията са публикувани в списание Astronomy and Astrophysics.

С помощта на моделиране и въз основа на получените данни от станцията Cassini те изключили две области от Слънчевата система, където би могла да се намира мистериозната планета. По този начин пространството, където я търсят, се свива два пъти. Специалистите отбелязват, че ако станцията Cassini продължи работата си до 2020 година, ще успеят още повече да прецизират района, където е разположена планетата. В противен случай това ще им отнеме повече време.

Планетата Х представлява обект с размерите на Нептун и десет пъти по-тежък от Земята. Небесното тяло обикаля около Слънцето по силно изтеглена и наклонена към земната орбита с период от 10 – 20 000 години. Най-близкото разстояние между нашето небесно светило и Планетата Х е 200 астрономически единици. Аастрономическата единица (международен символ AU) е единица за дължина, представляваща средното аритметично на минималното и максималното разстояние на Земята до Слънцето (афелий и перихелий), или приблизително равна на средното разстояние между тях.

Небесното тяло е открито от астрономите Майк Браун и Константин Батигин от Калифорнийския технологичен институт. Находката може да стане една от най-сензационните през настоящото десетилетие, сравнима с откриването на нов континент на Земята.

%d bloggers like this: