Ватиканът и извънземните

Âàòèêàí

На 13 април тази година римският папа Франциск І по време на проповед на площад „Свети Петър”, заяви: „Скъпи братя, искам да кажа пред всички вас, че не сме сами във Вселената. Науката вече има сериозен прогрес и вероятно в близко време ще узнаем за съществуването на наши нови братя и сестри, с които ще си разменим символи на мира. Този ден ще е удивителен и помнете, че Бог е един и винаги наблюдава всеки от нас”.

Преди няколко години в Мрежата се появи информация, че при реставрация на библиотеката на Ватикана са разкрити гробници в подземията й на възраст около 500 години и в една от тях са намерени скелети, наподобяващи по описание т.нар. „сиви човечета” – една от предполагаемите категории пришълци, живеещи на Земята. Разбира се, този епизод не беше огласен. Но един от работниците, участвал в разкопките, успял да заснеме необичаен череп. Това породило слуховете, че отците на църквата крият своите отдавнашни контакти с извънземна цивилизация.

В същото време в предсказанията на свети Малахия „Пророчества за римските папи”, съставени още през ХІІ век, се говори, че понтификът Франциск І (112-ият поред на папския престол) ще стане последният папа в историята, защото пребиваването му на поста глава на католическата църква ще съвпадне с Апокалипсиса: „По време на последните гонения Светата Римска църква ще оглави Петър Римлянин, който ще пасе овцете сред множество терзания, след което градът на седемте хълма ще бъде разрушен и страшният Съдия ще съди своя народ. Край”.

Любопитното е, че подобно предсказание по повод 112-ия понтифик се среща и при Нострадамус: той предрича, че „общата кръв ще залее земята, хората ще живеят със затворени уста и ще дойте непредсказуемото”. Дали това не е свързано с т.нар. „заплаха от Космоса”?

Наскоро стана известно, че библиотеката на Ватикана е започнала процес на цифровизация на намиращите се там безценни древни и средновековни манускрипти. Във ватиканската колекция има около 82 000 ръкописа. Само на първия етап за цифровизацията ще са необходими около 20 милиона долара. Тази мисия е поела японската компания NTT Data.

„Първите документи, които получат електронен аналог, се отнасят до историята на доколумбова Америка и Китай, Япония и Далечния изток. Те обхващат езиците, културата и историята на Европа”, коментира в интервю за вестник La Stampa пазителят на библиотеката на Ватикана Жан-Луи Брюге. Той добавя, че става дума за произведения на древногръцката и древноримската култура и за илюстровани манускрипти от епохата на Средновековието и Възраждането.

Безусловно, прехвърлянето на библиотечната колекция в електронен вид е полезно дело, но дали това пък не е свързано с бъдещата адаптация на Евангелието към новата реалност и подготовката за края на света? И какво всъщност е известно на обитателите на Ватикана за извънземните цивилизации? Остава ни само да гадаем…

 

%d bloggers like this: