В древния храм Панчаварнасвами е открит барелеф с велосипед

На една от колоните в древен храм в Индия Правен Мохан намира загадъчен барелеф с изображение на човек на велосипед. Храмът Панчаварнасвами е построен преди 2000 години, много преди да бъде изобретен велосипедът през 1885 г. Изображението е толкова прецизно и подробно, че не предизвиква никакви съмнения.

Човекът върху велосипеда и облечен и външно прилича на францискански монах.

Орденът на францисканците е един от най-влиятелните и могъщи в историята на християнската църква. Наречен е на името на своя основател – свети Франциск. Францисканците изиграват огромна роля в световната история, особено през Средновековието.

Възниква въпросът откъде на барелеф в древен индийски храм се появява изображение на монах францисканец, каращ велосипед. Според някои учени барелефът е добавен в храма на по-късен етап – по време на реставрацията му през 20-те години на миналия век.

Но тази версия е малко вероятна. Древният храм е свещено място и процесът на ремонта и реставрацията се контролира много строго. Нима през 1920 година никой от служителите на храма и неговите посетители не е обърнал внимание на неподходящото изображение?…

 

 

%d bloggers like this: