В света на осъзнатите сънища

9fe42905203ddad4d591fa80911e74c2

Защо са опасни луцидните сънища, защо не трябва да се доверяваме на традиционните съновници, как да програмираме себе си, за да сънуваме нещо приятно – на тeзи и на много други въпроси отговаря президентът на Асоциацията на сомнолозите Роман Бузунов.

– Роман Вячеславович, какво представлява осъзнатото съновидение и за колко време хората усвояват техниката на потапяне в подобни сънища?

– В луцидните, или осъзнатите сънища човек може да управлява своето състояние. Това е определена техника, която се усвоява в продължение на няколко месеца до година в зависимост от индивидуалните особености. Но ако веднъж сте преживели това състояние, то всяко последващо потапяне ще ви се удава все по-лесно. Може да се направи аналогия с физическата тренировка: отначало е сложно, но след това става все по-лесно, мускулите се адаптират. Понякога луцидните сънища идват случайно, без специална подготовка. 

– Опасни ли са осъзнатите сънища?

– Луцидните съновидения са доста интересен феномен. С тяхна помощ човек има практически безгранични възможности, макар и само насън. Логично е медалът да има и обратна страна. Случва се хората практически да живеят в своите съновидения и да не се интересуват особено от реалността. Представете си: наяве човекът работи като охранител, а насън е шеф на голяма фирма, може да лети, да управлява не само своя живот, но и живота на другите. Естествено, през деня той мисли само кога ще настъпи дългоочакваната нощ. Всъщност това е една от формите на бягство от действителността.

Buzunov-v-halate

Роман Бузунов

– Смята се, че осъзнатите сънища помагат да се получат отговори на въпроси, които вълнуват човека – така ли е?

– Бих казал, че не само осъзнатите сънища помагат за решаването на проблемите, а въобще сънят. Историята познава не един случай, когато велики учени са намирали отговори на различни въпроси именно насън, защото в това състояние човекът не е ограничен в мисленето. Но решението винаги идва във вид на нелогични асоциации, които изискват по-нататъшна интерпретация.

Когато спим, се извършва подсъзнателен анализ на всичко, което се е случило през деня. Както знаете, 80 % от информацията се възприема невербално. Именно по тази причина можем да усещаме опасността, без да сме наясно откъде се е появило това чувство. Например влизате в кабинета си и изведнъж усещате някаква тревога. Причината могат да бъдат преместените от някого папки на бюрото ви, които сте забелязали само с крайчеца на окото си. Тази информация може да не достигне до съзнанието, затова пък подсъзнанието може да я улови и след това да подаде сигнали, но отново не пряко, а чрез образи.

hqdefault

– Стандартните съновници могат ли да дадат интерпретация на тези образи?

– Не, популярните съновници едва ли ще помогнат. В различните издания един и същи образ може да бъде интерпретиран различно – зависи от маркетинговия подход. Най-добре е да се използва персонифициран съновник, който се съставя въз основа на вашите лични асоциации. Например в детството, когато сте се разхождали из полето, ви е ухапало куче. Тази асоциация може да се закрепи във вашето подсъзнание и всеки път, когато усещате опасност, ще ви се присънва това поле. Друг пример: смята се, че ако сънувате риба, това е на бременност. Но в действителност всяка жена може да има свои съновидения. Например ябълка, защото, когато тя за първи път е усетила бременността, е брала ябълки в градината.

– Има и още един интересен момент, свързан със сънищата, когато човекът несъзнателно програмира себе си за определено съновидение. Как да направим така, че да сънуваме нещо конкретно – например човек, море, родния дом и т.н.?

– Желателно е да помислете за това, преди да си легнете да спите. При това е важно да нарисувате максимално ярка и ясна картина, някакви елементи, цветове, аромати. Създадените във въображението образи могат лесно да се проявят в съня.

– Завръщайки се към зависимостта от луцидните съновидения, защо едни хора се потапят в това, а други остават равнодушни дори и след като са опитали, като вас например?

– Лично на мен ми е много по-приятно да се намирам в напълно осъзнато състояние. Когато моята реалност е скучна и неинтересна, може би ще започна да усвоявам техниката на потапяне в луцидни сънища. А днес просто получавам удоволствие от живота. По този въпрос всеки прави своя избор къде му е по-интересно да се намира – насън или наяве…

%d bloggers like this: