Да забогатееш в отвъдното

1101Мнозина от нас цял живот се опитват и не могат да натрупат състояние, а някои късметлии се изхитряват да го правят дори и след смъртта си. Американското списание Forbes представя знаменити покойници, чиито доходи продължават стремително да растат и след смъртта им…

КРАЛИЦАТА НА ХОЛИВУД

Първа в рейтинга е „кралицата на Холивуд” – актрисата Елизабет Тейлър, починала през март 2011 година на 79-годишна възраст. Предприемчивите й наследници заработват от името на знаменитата покойница 210 милиона долара, продавайки колекцията й  от бижута и живописни платна. Само картината на Ван Гог, която Тейлър буквално боготвори приживе, е продадена за 16 млн. долара. (Шедьовърът й е наследство от баща й, който търгувал с предмети на изкуството.) Марката парфюм White Diamonds, създадена от кралицата на Холивуд, им носи годишно 75 млн. долара. Да не говорим за авторските права от филми с нейно участие и средствата от продадените имоти.
Къщата й в Лос Анджелис с шест спални, стая за наградите й, висящи градини, водопади и езеро със златни рибки просто поразява въображението. Английският розариум, за който Лиз се охарчва с 200 хиляди долара, според признанията на актрисата я вдъхновил за създаването на аромата на парфюма. Имението, в което Тейлър прекарва дните си през последните 30 години от живота си, е продадено на търг за почти 9 млн. долара, като според специалистите това съвсем не е скъпо. Всичко в него напомня за Кралицата: стаята й е украсена с колекция от бронзови скулптури на коне, принадлежащи на дъщеря й. На тапицираните с коприна стени на гримьорната й висят ескизи на костюмите й за филма „Доктор Фауст”, в който тя се снима с Ричард Бъртън.

БЕЗСМЪРТНИЯТ ИДОЛ НА ПОПМУЗИКАТА

Майкъл Джексън, който умира през 2009 година, намирайки се в състояние на банкрут, за последните години съществено е „подобрил” финансовото си състояние. Само през 2012 г. той „печели” 145 млн. долара. Приходите от прожекциите на документалния филм за смъртта на кумира надвишават 400 млн. долара. Сумата от продажбите на компакт-дискове на изпълнителя е 383 милиона.
Освен това със семейство Джексън е подписан договор за преиздаване на дискографията на певеца, оценена на 31 млн. долара.
Едноличен попечител на наследството на Майкъл Джексън искала да стане 80-годишната му майка Кетрин. Но съдията предава контрола на доверени лица, посочени в завещанието на певеца. Това са Джон Бранка – признат авторитет в областта на музикалното право, и Джон Маклейн – приятел от детството на Майкъл и музикален мениджър. В решаването на юридическите спорове им помагат четирима адвокати. А двамата адаши решават деловите въпроси, като уведомяват за печалбите майката и децата на Джексън.
Между другото, погребението на краля на попмузиката помага на Лос Анджелис да запуши дълг от половин милиард долара! На траурния концерт в памет на Джако в града пристигат множество туристи от различни страни и всеки от тях оставя в Лос Анджелис не по-малко от шест хиляди долара…

РОК-ЕНД-РОЛЪТ Е ЖИВ!

На третото стъпало на пиедестала на най-богатите починали знаменитости стои кралят на рок-енд-рола. При това преди кончината на Джексън и Тейлър Елвис Пресли, починал през 1977 година, неизменно заема първото стъпало на този печален хит парад. Всяка година той „заработва” 55 милиона долара главно от продажби на дискове с негови песни. И това е повече, отколкото печели живата и здрава Мадона, чиито приходи са 40 милиона долара годишно.
Ранчото на Елвис Пресли, превърнало се в една от туристическите забележителности на Америка, носи колосален доход. Имението Грейсленд в Мемфис, открито за всички желаещи, ежегодно се посещава от 600 000 туристи. Екскурзията преминава през кухнята, басейна, гостната и жилищните помещения. Билярдната и горният етаж, окичени с наградите и златните дискове на Краля, са главната ценност на имението. Зад него се намира гробът на Елвис и неговите родители.

МАЛКИЯТ АЙНЩАЙН

Великият физик, създател на теорията на относителността и носител на Нобелова награда Алберт Айнщайн, продължава да печели по 18 млн. долара годишно, а е мъртъв вече 53 години. Айнщайн попада в списъка благодарение на различни експлоатации на името му.
Основният източник на дохода на покойния създател на теорията на относителността – Малкият Айнщайн – е главен персонаж в обучаващи мултфилми за деца до тригодишна възраст. Анимациите от тази серия запознават малчуганите със заобикалящия ги свят и са изключително популярни.
Своята лепта в приходите на учения внася и рекламата на кафе Nestle в Япония – в нея великият физик „играе” главната роля. Всички пари, спечелени от гения, принадлежат на Университета в Йерусалим, който е разпоредител със състоянието на Айнщайн. По негова инициатива е проведен интернет-търг в еВау, където е предложено ръкописно писмо на Айнщайн, в което той разсъждава за съществуването на Бога, религията, за Библията и за избраността на еврейския народ. Написано е през 1954-а – година преди смъртта на физика, и е адресирано до немския философ от еврейски произход Ерик Гуткинд. Продадено е за 3 000 100 долара.

ПРЕКРАСНАТА БЛОНДИНКА

Мерилин Монро веднъж споделила: „Парите за мен не са главното. Най-важното е да изглеждам прекрасно”. А компанията Worldwide, представляваща интересите на правоприемниците на Монро, мисли различно. Защото за последните 45 години тези „наследници” са се обогатили със стотици милиони долари. Всяка година те получават над $2 млн. само за продажбата на правата за използване на нейни изображения в различни рекламни кампании, като тези на Visa или Volkswagen. А всевъзможни търгове, където се предлагат лични вещи на кинозвездата, носят още по-големи печалби.
Така например през 2009 г. е продадена бейзболната топка с личния подпис на актрисата и първия й съпруг Джо Димаджио. Купувачът, пожелал да остане анонимен, я придобива за 191 000 долара. Година по-късно вездесъщото списание Forbes, което обожава да брои парите в чуждите джобове, обявява, че печалбите на Мерилин годишно са 8 млн. долара. Такъв доход тя „получила” благодарение на аукциона „Кристис”, предлагащ на търг двеста вещи, принадлежали на звездата. Най-скъпата от тях е дневникът на Монро с телефонните номера на Франк Синатра, Хенри Фонда, Артър Милър и други знаменитости, както и на зъболекаря на знаменитата блондинка и на домашната й прислужница. Книжката е продадена за 90 000 долара.
Телеграмата, изпратена на актрисата от нейния възлюбен Марлон Брандо, е купена за 26 хиляди долара. Акварелна рисунка на червена роза, която нарисувал, но така и не успял да й я подари Джон Кенеди – за 78 000 долара. Златният часовник, който Мерлин подарява на Кенеди, е продаден за 120 000 долара…
Най-богатият търг – както по събрани средства, така и по броя на вещите, е през 1999 година. Там са показани около хиляда предмета, принадлежали на Монро: вечерни рокли, обувки, скъпоценности, сценични костюми, библиотека от 400 книги, мебели, лични писма и т.н. 524 продадени лота са донесли общо 13,405 млн. долара. Само платиненият пръстен с 35 диаманта, подарен й от съпруга й Джо Димаджио в деня на сватбата им, е продаден за 772,5 хиляди, а роклята, в която Монро изпълнява своята знаменита песен Happy Birthday, Mr. President, е купена за рекордната сума от 1 267 000 долара. Предишният рекорд за най-скъп тоалет също е неин – през 1997 г. за 57 000 е продадена роклята й, в която тя се снима във филма „Как да се омъжиш за милионер”.

%d bloggers like this: