Двуликият човек Едуард Мордрейк

404-26

Едуард Мордрейк е англичанин, живял през ХIХ век. Останал е в историята поради изключително странната си аномалия – на тила си Мордрейк имал второ лице…
Оскъдна е запазената точна информация за този мъж феномен. Не е известна със сигурност нито датата на раждането му, нито датата на неговата смърт. Смята се, че Мордрейк е роден в доста влиятелно семейство – една от най-благородните фамилии в Англия по онова време. Бил достоен наследник на своя род – талантлив и просветен юноша във всяко отношение, свирел добре и се учил отлично.
За съжаление, неговото уродство усложнявало изключително живота му. Независимо  че отпред изглеждал напълно прилично, поглед отстрани или отзад плашел хората, защото на тила на Мордрейк се „кипрело” второ лице.
Трудно е да се каже с точност от какво именно е страдал Едуард Мордрейк, но с голяма доза вероятност второто му лице е пример за паразитен близнак. Такива близнаци принадлежат към същия пол като „оригиналите”.
Паразитният близнак е изключително рядко явление, но не е непознато. Всъщност зачеването на близнаци не е толкова изключително явление. Но уви, често до раждането доживява само единият ембрион – той успява да погълне своя по-слаб брат още в утробата. Именно подобен близнак е станал основата, върху която е изграден сюжетът на един от романите на Стивън Кинг.
Понякога обаче поглъщането не се осъществява напълно и именно тогава на бял свят се раждат хора като Ед Мордрейк.
Не е трудно да си представим колко усложнявало второто лице живота му. Слуховете приписвали на близнака на Едуард злокобен интелект. Говорело се, че второто лице на Мордрейк можело да се усмихва, да проследява минувачите с очи и дори издавало нечленоразделни звуци. Мордрейк умолявал медиците  да го избавят от близнака, защото той му нашепвал сатанински неща. Но дори и в наше време лекарите не са в състояние гарантирано успешно да извършват подобни операции.
Практически всички версии на историята на Едуард Мордрейк завършват еднакво – на 23-годишна възраст, изгубил всяка надежда, той слага край на живота си. Детайлите по самоубийството се различават – в едни версии той взема отрова, в други стреля между очите на второто си лице.
Във всеки случай във всички легенди се споменава прощална бележка, написана от Едуард Мордрейк, в която той моли да бъде унищожено второто му лице преди погребението, за да може поне в гроба да престане кошмарното нашепване…

%d bloggers like this: