Дендротерапия – заредете се с положителна енергия!

14Някога красавиците сресвали косите си с хвойнови гребени, за да не ги боли глава…

Повечето съвременници дори не подозират, че практически всички дървета, с малки изключения, оказват пряко лечебно въздействие, като за целта е достатъчно само да се притиснем към тях.

Дендротерапия (в превод – лечение с дървета) е метод на лечение и профилактика, основан на цебелните свойства на дърветата, при това почива на напълно научни основания. Холандски учени, които изследвали 10 000 девойки от 16 до 26 години, открили, че тези, които живеят в близост до гора, боледуват 20% по-рядко от живеещите в мегаполисите. И това не е всичко!

Биолозите нарязали борови иглички, листа от бреза, дъб и топола, поставили ги на предметно стъкло, капнали върху тях замърсена вода и наблюдавали през микроскоп микробите. След 10 минути загинали бактериите в стъкленицата с боровите игрички; след 15 – с дъбовите листа; брезата и тополата се справили с микробите за 20 – 25 минути.

НАСАМЕ С ДЪРВЕСНИТЕ ЛЕКАРИ

В съвременния свят са много популярни дървените къщи и това не е само мода в архитектурата. Причината е, че дори в такъв вид дървото влияе благотворно на човека.

Дърветата лекуват психиката, стимулират работата на сърцето, активизират обмяната на веществата, снемат главоболието, намаляват последствията от стреса. Може би именно затова толкова обичаме да се разхождаме в гората или в парка, вслушвайки се в шума на листата и вдишвайки ароматите. Мнозина се чувстват като други хора в гората, подмладяват се. Такова въздействие оказват не само чистият въздух, но и скритите сили на живата природа. При това е научно доказано, че дърветата и другите растения разменят енергия, чувстват и общуват помежду си.

Дърветата се делят на „донори”, които отдават на човека положителна енергия, и „вампири”, които отнемат отрицателната. Към първите принадлежат бор, акация, бреза, ябълка и т. н.; към вторите – ела, топола, хвойна, върба, елша.

За да получите енергия от дървото, достатъчно е да опрете гръб в ствола му и да се настроите на взаимодействие. За целта е нужно да дадете на дървото име, да общувате с него, да му разкажете проблемите си. След като се отпуснете, представете си как топла вълна бавно върви по тялото ви от горе надолу, като при това дишате ритмично: вдишване (4 – 8 секунди) – задържане на дишането (4 секунди) – издишване (4 – 8 секунди).

За да отдадете отрицателната си енергия, трябва да се доближите до дървото на разстояние 20 см, да застанете с лице към него и мислено да се обърнете за помощ. След това действайте по същата схема (отпускане и ритмично дишане).

Специалистите съветват да се практикува дендротерапия рано сутрин или около 16 – 18 часа, но не по-късно от 2 – 3 часа преди сън, за да не предизвикате нарушението му. Трябва да останете около дървото не повече от 2 – 3 минути, за да избегнете скокове в артериалното налягане. Имайте предвид, че през зимата енергийният потенциал намалява с 50 – 70% при листните дървета и с 15 – 25% при вечнозелените. Затова през зимата можете да увеличите времето на сеанса за получаване на природна биоенергетика до 5 – 7 минути. При това плодоносните дървета активизират лечебните си възможности най-силно в периода на цъфтене.

Към тополата трябва да сте внимателни, защото това дърво не само може да отнеме отрицателната ви енергия, но и да предизвика главоболие. И въобще, към дендротерапията трябва да се подхожда сериозно, тъй като са известни случаи на неправилно взаимодействие, при които състоянието на човека се влошава. Крайно важно е да се избере дърво, което да ви помага, а не обратното. Затова най-добре е първия сеанс да проведете със специалист с опит.

ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА НЯКОИ ДЪРВЕТА

Дъбът е силен генератор на положителна енергия и способства за подобряване на мозъчната дейност. Той е антистресово средство, активизира кръвообращението и намалява периода за оздравяване при заболяване. Нормализира кръвното налягане при хипертоници.

Бреза е едно от най-почитаните дървета сред славяните. Тя може да поеме върху себе си всякакви болести, защото е източник на енергия и жизнени сили; помага при грип и хрема, концентрира силата и вниманието. Дървото прекрасно йонизира въздуха.

Лиственицата изцелява нервни разстройства, особено съпроводените с меланхолия и депресия. Влиянието й помага да видите най-добрите страни на живота. В къщи от лиственица се препоръчва да живеят хора с болести на дихателните пътища – бронхит, астма и др.

Бор, бук, липа, ябълка и ясен повишават общия тонус и съпротивителните сили на организма, снемат умората, последствията от стреса. Продължителното пребиваване в борова гора избавя от кашлица и хрема.

Трепетлика, ива и топола успокояват, дават яснота на мисленето, усещане за перспектива. Но не прекалявайте с използването на лечебните им свойства, тъй като те притежават и мощни „вампирски” способности и отнемат енергията при продължителен контакт.

%d bloggers like this: