Древен славянски надпис от… Америка

10571663

През 1927 г. Джек Нелсън открил на своя участък в Розие (или Розо), щата Минесота, странен камък, който не приличал на обикновен, тъй като носел следи от обработка.

Тайнственият артефакт поставил под съмнение хода на човешката история.

Овалният камък бил с диаметър само около 5 см. От едната му страна било издълбано подобие на човешко лице, около което се виел надпис на непознат език. Джак не се учудил особено на находката си, тъй като и по-рано му се случвало да намира интересни неща: ту древни наконечници за стрели, ту каменни чукчета, защото земята му се намирала на мястото на древно индианско селище. Но новият камък изобщо не приличал на предишните му находки, затова Джек решил да го покаже на специалист.

Нелсън се срещнал с Джон Джагър от Минеаполис – известен американски антрополог и специалист по древни текстове. Ученият обаче не успял да разшифрова надписа и помолил Джек да остави камъка за изследване. Това не му давало мира в продължение на 15 години!

Камъкът, който поради мястото на откриването си получил названието камъкът Розие, се оказал не съвсем обикновен! След като старателно го изучил, Джагър стигнал до поразителни изводи. Той отбелязал в дневника си: „Надписът е направен преди гръцката и египетската цивилизация. Той е по-древен и от шумерската, смятана за първата цивилизация на Земята през ІV – ІІІ хилядолетие пр.н.е. И по-древен от Чатал-Хююк в Анатолия, смятана за прародина на цялото човечество през V хилядолетие пр.н.е.”.

Най-големи усилия ученият положил за разшифроването на текста, гравиран върху камъка Розие. Успял да открои няколко думи от лентата, но така и не могъл да ги прочете, макар че сравнявал надписа с древни образци от писмености от цял свят.

Единственото предположение, което направил Джагър, е, че текстът  върху камъка е дело на някакви митични „аргонавти”. Според него те са говорели на древен език, който е бил „майка” на всички бъдещи езици и наречия. Джагър го нарекъл евро-афро-азиатски. „На него са говорели и писали първите хора на Земята – господарите на океана, които са плавали по целия свят”, заключил ученият.

Още двама специалисти от Университета в Минесота решили да се присъединят към изучаването на камъка Розие: д-р Дженкс – професор по антропология, и неговият колега д-р Стофър – професор по геология. За да изчистят повърхността от натрупалия се налеп, учените поставили камъка за известно време в киселинна вана. Само че киселината разяла не само замърсяванията, но и надписа.

Джагър бил съкрушен. Разбира се, надписът бил многократно копиран, но самият уникален камък вече бил увреден.

Може би артефактът щеше да е изгубен, ако не била Крис Пейтнауд, която се занимавала с изучаване на древна история на Северноамериканския континент. Изследователката случайно се натъкнала на папката на Джагър в университетската библиотека и там открила фотографии на камъка Розие заедно с материали по неговото изследване.

00850294

Фотографиите и надписите се оказали много ясни и Пейтнауд можела да ги разгледа добре. Сторило й се, че й приличат на нещо познато. Спомнила си, че е виждала подобни надписи на кирилица. Това толкова я поразило, че тя се заела сериозно с камъка Розие.

Писала веднага на руския си колега Владимир Пахомов, който, макар че бил математик, а не историк, можел да й помогне.

„Достатъчен ми беше само един поглед, за да разбера, че текстът беше славянски – спомнил си по-късно Владимир Пахомов. – Ето само някои от думите, които се различават лесно: яра, лик, маяк, храм”.

Крис Пейтнауд била шокирана от отговора му. Надписът действително се оказал славянски, но откъде се е появил в Америка?! Кой го е гравирал и защо?! И главното – как го е направил няколко века преди Кирил и Методий?…

 

6 thoughts on “Древен славянски надпис от… Америка

 1. Сляваянски език е нямало, няма и няма и да има, поради простата причина, че такова племе не е съществувало!А уж сте сериозно списание!

 2. Моля ,променете заглавието на прекрасната публикация..Склав,слав значи роб отнякъде на територията на Римската империя,АЗБУКА ИМАТ БЪЛГАРИТЕ ОРЕНДА БЪЛГАРИЯ.В духовните ни пространства ,мнозина от нас сме ходили и ходим по територията на континента Ам-Ом-Ер-и Ка,Маите са били народ от наши корени днк България.Името ,което ми е давано е Ма-Инани.Ом-Арии.Белият конник на Ин-деянцие,правещите отвъдното дави прилича на Асхарух,Авитохол..на мен да.Нека истината сеназовава истински-славяните нямат собствена азбука,езикът слиза,като любовта свише.Азбука носят България..Руните и т.н..след това прекрасно вплетени ,вечни от Кирил Константин в четмото и писмото-хознанието,прозореца към просветата днес.Вече дойде времето България..да заяви коя е,нека пие българите поне си назоваваме Истината с точните имена-Българска Азбука,Санскрит,Авестийски,астро-,арийски,тохарски и т.н са нашите древни езици,то затова и днес имаме думи едно към едно от тях в екика ни..живи..Паметта е там..фонетично А и Я тук пише Мая..ом-ая..имаме само ние..и като графични-буквени знаци също,за мен не е проблем да чета тук надписа,а за вас?!Обичам ни..Поклон България.Поклон Константин-Кирил ,велики сине.

 3. Много просто! Кирил и Методи са приспособили азбуката, притежа- ние на прабългарите от незапомнени времена.Изобщо не е случайно,
  че това става точно в онзи исторически отрязък от време,когато се е градила поредната българска империя!Не само просто,но и прозаично. Модифицираната /с включвания от новопоявили се често употребявани от населението думи през вековете на точно тази територия/ азбука е едно от важните политически оръжия и в тези времена ,и до днес.
  За съжаление руснаците не са се отказали от ЦоЦиалистическия си навик да наричат всичко славянско,да не би да им се изплъзне. Този учен май не е чувал,че не кой да е,а академик Лихачов се извини с нарочна книга на българите през 1980 година !!! за твърденията,че азбук8ата е славянска,т. е. руска
  ,изтъквайки,че по политически причини се е твърдяло това безоб
  -разие. Признава,че азбуката е българска.
  И без това е време да се каже истината за люлката нацивилиза- цията,намираща се на нашата сегашна територия,много преди да се появят елините,т. е. древните гърци.

 4. Май авторът на статията трябва да го връщаме в училище, за да повтори 5-6 клас. Кирил и Методий са измислили глаголицата, а не кирилицата, така че споменаването им в края на статията няма никаква връзка.

 5. Всъщност става дума за древнобългарския език на първите заселници на Америка няколко хилядолетия преди Христа. Те са се появили в Америка преди индианците и те са тези, които са дали името на континента – Америка идва от хората Амори, т.е. тези, които минават през моретата. Аморите са древни българи, мореплаватели, заселили Америка и оставил.и там своите ненадминати каменни мегалитни конструкции, земеделие, астрология, занаяти.

 6. Не Ви ли прави впечатление, че този надпис е открит през далечната 1927г.? Моментално изниква логичния въпрос – защо научаваме за него чак сега ? След това, в иначе прекрасната статия, забелязвам някои ” Неточности “, като : Българският език и писменост за пореден път са наречени славянски, какъвто език и писменост НЯМА. Славяни и то не точно в тази изказна форма е прозвище на Гетите, които както знаем са траки, сиреч Българи.Те са били определяни, като най-справедливия народ , най-славния такъв.Днешния смисъл на славяни е политически и не отразява такава съществуваща в древността народност, етнос или каквото и да било друго. След това, как така, след като ясно е подчертано, че тази находка е по стара дори от шумерските такива, в края ни се съобщава, че надписа на кирилица е направен няколко века преди Кирил и Методий? Очевидно в случая става дума за няколко хилядолетия а не века.А съвсем друг е въпроса, че Кирил и Методий не са измислили а компилирали глаголицата – една от двете съществуващи вече Български азбуки.
  Накрая един малко реторичен въпрос, представете си за миг, че в САЩ – земята на северо – американските индианци беше открит камък с надпис на гръцки език, дали гърците щяха да мълчат, като ощипани девойки и дали щяха да си самообяват езика и писмеността за някакви произхождащи от несъществуващ народ ? Този въпрос основно насочвам към, за съжаление, немалката група ВЕЛИКОНИХИЛИСТИ в нашето отечество!

Comments are closed.

%d bloggers like this: