Житейски откровения ден преди смъртта

 

Холи Бутчър – 27-годишна австралийка, умира на 4 януари 2018 г.
Тя угасва буквално за година от саркома на Юинг – доста рядко онкологично заболяване, което в повечето случаи поразява млади хора. Ден преди да умре, младата жена публикува във „Фейсбук” прощално писмо, в което споделя свои мисли за това какво всъщност е важно в живота и с кое й е най-трудно да се раздели…

Споделяме с вас мъдростта на Холи и за пълнота на възприятието предаваме разказа й от първо лице.

ИСТИНАТА ЗА ЖИВОТА

Доста странно е да разбереш и приемеш факта, че си смъртен, когато си само на 26 години. На 26! Смъртта е едно от нещата, за които не искаме да мислим. Дните се изнизват и смятаме, че винаги ще е така. Но един ден се случва нещо, за което се оказва, че не си готов. Абсолютно не си готов!

ЗА ЖЕЛАНАТА СТАРОСТ

Винаги съм знаела, че един ден ще остарея. Когато на талията ми се появят излишни сантиметри, кожата ми увисне, а косите ми побелеят. Всички тези изменения ще настъпят в резултат на моите грижи за любимия съпруг и за нашите деца. Представях си как раждам деца, как им пея приспивни песни, не си доспивам, уморявам се. Сега осъзнавам, че толкова силно съм го желала и продължавам да го искам, че само простата мисъл за семейството, което никога няма да имам, ми причинява огромна болка.
Това е животът. Той е скъпоценен, крехък и непредсказуем. Всеки изживян ден – това не е даденост, е базценен подарък.
Сега съм само на 27 години и изобщо не искам да умирам, защото силно обичам живота. Невероятно щастлива съм и съм готова безкрайно да благодаря на близките си за това щастие. Но за съжаление, от мен вече нищо не зависи.

ОТКРОВЕНИЯ ЗА ЖИВОТА

За това страшно ли е да умреш

Реших да напиша това послание не защото ме е страх. Докато живеем, не разбираме какво е смъртта и колко бързо приближава. С изключение на ситуациите, когато човекът по някаква причина желае да поговори на тази тема, но се прави, че смъртта не съществува, че това няма да се случи с всекиго от нас. Това е своего рода табу в обществото, тема, на която не се говори. На мен също ми е много трудно, трудно и непонятно.

За нищожността на проблемите

Бих искала хората да престанат толкова силно да се тревожат за проблемите. На фона на напускането на този свят всеки друг проблем и стресова ситуация изглеждат крайно незначителни. Повярвайте ми! Всички нас – мен много скоро, вас след няколко десетки години, ни очаква една и съща участ. Ще си отидем от тази земя.
В последните няколко месеца имах много време да мисля за това. В повечето случаи такива мисли ме навестяват нощем, затова можех много добре да ги анализирам в пълна тишина. И ето до какъв извод стигнах.
Всеки път, когато сте нервирате за глупости и се оплаквате от нищожния си живот, помислете за хората, които имат истински проблеми. Проблеми, които са неразрешими, от които не могат да избягат. Проблеми, които зачеркват абсолютно всичко. Спомнете си за мен! И кажете благодаря на живота, че трудностите ви са толкова дребни. Всеки проблем с изключение на смъртта може да бъде решен. Не го забравяйте!
Безусловно, житейските трудности понякога са много досадни. Опитайте поне да не изливате своя негатив върху друг човек. Голямо щастие е, че сте живи. Можете да излезете на улицата и да вдишате свежия въздух. Очите ви могат да видят колко зелени са дърветата и колко синьо е небето. Вие можете всичко това, а аз скоро няма да мога. Големи късметлии сте!

За това, което не ценим

Може би днес не сте се наспали заради това, че децата са ви будили постоянно. Или пък може би сте попаднали в задръстване сутринта. А може ви се е счупила ноктопластиката. Или фризьорката ви е подстригала по-късо, отколкото сте искали. Или нямате бюст, а портокаловата кожа е покрила бедрата и ханша ви.
Боже, спрете да мислите за това! Уверявам ви, когато дойде вашият ред, изобщо няма да ви е до тези проблеми. Това са пълни глупости, ако гледате на живота глобално.
Гледам тялото си, виждам как то се топи пред очите ми, но нищо не мога да направя. И всичко, което искам, е още една Коледа или още един рожден ден, а не идеални форми. Или просто един ден заедно с любимия човек и с нашето куче.
Често ми се е налагало да чувам как някой се оплаква от прекалено трудните упражнения, с които го товарят във фитнеса, или от тежката си работа. Благодарете на Бога, че въобще сте в състояние да ги вършите. Тренировките или работата изглеждат невероятно скучни неща, докато тялото ви разрешава да се занимавате с тях.

За здравословния начин на живот

Много се стараех да водя здравословен начин на живот. Може да се каже, че това беше моята страст. Но сега това не е важно. Обичайте работоспособното си тяло и ценете здравето си, дори мерките ви да са далече от идеалните. Грижете се за тялото си заради това, че то е толкова чудесно и не ви предава. Глезете го със здравословна храна и подвижност. Но не превръщайте здравословния начин на живот в култ.
Доброто здраве се отнася не само до физическата обвивка. То е пряко свързано и с емоционалното, духовното и душевното щастие. Само тогава осъзнавате, че всъщност няма никакво значение, че не притежавате идеалните форми, които ни натрапват медиите и социалните мрежи. Изтрийте всеки акаунт в мрежата, който ви кара да се съмнявате в собствената си красота! Няма значение дали той принадлежи на чужд човек, или на приятел. Бъдете безкомпромисни, борете се за своето щастие.
Бъдете благодарни на съдбата за дните, когато нищо не ви боли. Бъдете благодарни дори когато не се чувствате особено добре, защото ви боли гърбът, простудили сте се или например сте си навехнали крака. Разбира се, това е неприятно, но нищо не заплашва живота ви и това бързо ще мине.

Хора, престанете да се оплаквате, и започнете да се подкрепяте един друг!

За значението на подкрепата

Подарявайте и давайте – това е най-важната истина. Ще сте много по-щастливи, ако помагате. Жалко, че не го правех по-често.
От момента, когато разбрах за болестта си, се запознах с много добри, отзивчиви и щедри хора. Те ми казаха хубави думи. Получих и продължавам да получавам подкрепа от приятели, членове на семейството и непознати за мен хора. Това е много повече от това, което аз мога да им дам в замяна. То завинаги ще остане с мен, ще съм им благодарна до самия край.

За силата на любовта

Знаете ли, доста е странно: да имаш пари, но да започнеш да ги харчиш в навечерието на смъртта. В този момент изобщо не ми се иска да си купя нова рокля, макар че преди това много обичах шопинга. Дрехите изгубиха смисъл за мен. На прага на смъртта ясно разбираш, че да харчиш пари за нови вещи, е абсолютно безсмислено занимание. Вместо козметика, нови дрехи или поредното бижу направете подарък на свой приятел. Нещо, което ще го зарадва. Поканете гости за обяд, пригответе сами храната за тях.
Купете им мило стайно растение, красива ароматична свещ или абонамент за курс по масаж. Не е важно какво точно ще купите. Важното е подаръкът ви да говори за вашата любов.

За значимостта на времето

Разберете, че времето на другите е ценност. Дори и постоянно да закъснявате, време е да престанете да го правите. Приготвяйте се за излизане по-рано. Ценете това, че някой е готов да ви подари половин или един час от живота си. Не карайте човека да чака, втренчени в смартфона си. По този начин ще спечелите уважение.

За ненужните подаръци

Тази година моето семейство реши да не украсява елха за Коледа и да не си подаряваме подаръци. Това много ме разстрои и едва не провалих празника на всички. Но всъщност той мина много мило и необичайно, защото на никого не му се наложи да препуска из препълнените магазини и тълпите купувачи. Моите близки отделиха време само за да си изпратят един на друг картички със сърдечни и мили пожелания.
И вероятно така е най-правилно. Представете си, че семейството ми беше ми направило подарък, а аз нямаше да мога да го използвам, и той щеше да си остане при тях. А картичките за мен значат много повече от подаръците. Поуката е, че за да има смисъл празникът, не е задължително да харчим за подаръци.

За какво трябва да даваме сили и пари

Ако смятате да похарчите пари, направете го само за впечатления, а не за материални неща. Използвайте някой ден да отидете на плажа. Заровете пръсти в пясъка, изкъпете се в морето, почувствайте солената вода върху лицето си.
Осъзнайте, че сте част от природата. Потопете се в настоящия момент, получете удоволствие от него, но не улавяйте кадъра със смартфона си. Глупаво е да живееш през обектива на камерата. Просто се наслаждавайте тук и сега. Сами. Не правете снимки само за да ги показвате на някого.
По-често слушайте музика, защото тя е истинско лекарство, особено по-старата.
Прегръщайте домашния си любимец – много ще ми липсва моето кученце.
Говорете с приятели, но не по телефона. Интересувайте се от тях.
Ако искате, пътешествайте, ако не искате, недейте. Работете, за да живеете, а не живейте, за да работите.
Правете само неща, които ви карат да се чувствате щастливи, а сърцето ви да бие учестено.
Искате сладко? Хапнете си, без да се обвинявате. Кажете твърдо „не” на всичко, което не искате.
Спрете да се тревожите какво ще си помислят другите. Да, те имат свои представи кое е правилно и кое – не. Може би животът ви е обикновен, но затова пък е щастлив. И ще сте абсолютно прави.
Казвайте на близките си, че ги обичате, колкото може по-често. Обичайте ги с цялото си сърце.
Ако се чувствате нещастни за нещо, то просто положете максимум усилия да промените ситуацията. Никой не знае колко време му е отредено. Грях е да пилеете това ценно време.

За това, което трябва да направим, за да стане светът малко по-добър

В заключение искам да ви помоля да направите добро дело за цялото човечество – станете кръводарител. Така не само ще спасите нечий живот, но и самите вие ще се почувствате много по-добре. Всеки път, когато давате кръв, ще спасявате цели три живота! Това е огромен принос за човечеството, който е достъпен за всекиго от нас.
Донорската кръв ми даде възможност да изживея още една година. Винаги ще съм благодарна за тази година, защото я прекарах тук, на земята, със своите роднини, приятели и с кучето си. Това беше най-щастливата и невероятна година в живота ми. Благодаря!
Холи

%d bloggers like this: