Загадъчна статуя от Древен Египет

Независимо от всички усилия на учените тайнствена скулптура, създадена преди хиляди години, още преди построяването на пирамидите в Египет, продължава да си остава загадка. Специалисти от Университета „Конкордия“ в Канада се опитват да установят произхода на мистериозната скулптура, открита в Страната на фараоните. Изследванията на артефакта продължават от 1999 година.

Височината на скулптурата е 70 сантиметра, теглото й е 80 кг. Статуята представлява две фигури на голи същества в седяща поза. Те имат големи издължени черепи и аномални крайници. Седят един срещу друг, обърнати с лице един срещу друг. Едната фигура очевидно е на мъж, втората е на жена с дете на ръце.

Върху статуята има надписи на непознат на науката език, които така и не са разшифровани. Езикът им е толкова древен, че просто няма с какво да се сравни. Данни за подобна писменост липсват.

Скулптурата е донесена в Канада през 40-те години на миналия век от Винсент и Олга Динякопулос – гръцки имигранти от Франция, които колекционират артефакти от световна класа от Египет, Израел и други места по целия свят. По-късно те откриват галерия в Монреал. Огромната си колекция семейството подарява на Университета „Конкордия“ през 1999 г. Когато предават статуята, Динякопулос съобщават, че тя е открита в древна гробница в египетската пустиня.

 

%d bloggers like this: