Извънземните съществуват!

804947

Учените, занимаващи се с търсене на извънземни цивилизации, обещават да намерят братя по разум в близките 20 години

По последни данни само в нашата галактика – Млечния път – има трилиони планети, три пъти повече, отколкото звезди. Милиарди от тях имат всички необходими елементи за зараждането и поддържането на живот, в това число и разумен. И е само въпрос на време и разумно финансиране.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ по наука, космос и технологии наскоро изслушала Дан Ветмайер и Сет Шостак – ръководители на Института SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence Institute), заети с търсене на сигнали от извънземни цивилизации. Те уверили конгресмените, че извънземните просто трябва да съществуват.

Учените са готови да стартират няколко нови проекта, в които ще бъдат задействани най-мощните телескопи и системи за обработка на данни. Търсенето на сигнали от извънземни цивилизации ще се осъществява по милиарди канали. Радиоастрономите вече „претърсват” не хиляди звездни системи както досега, а милиони. Сред тях и такива, в които са открити планети от земен тип. Според Ветмайер и Шостак причината, поради която досега не е открито нищо, е, че техниката не е била достатъчно съвършена, а изследванията не са били достатъчно задълбочени.

804948

Сет Шостак – ръководител на Института SETI
(Search for Extraterrestrial Intelligence Institute)

В рамките на оригиналния проект астрономите ще търсят сигнали, които извънземните си разменят помежду си – например лазерни импулси. Идеята е, че извънземната цивилизация достига достатъчно високо ниво на развитие и започва да колонизира съседни планети. Или поне хората се придържат именно към такава стратегия: смятат да се заселят на Марс, да създадат обитаеми бази на Луната и т.н. С колониите ще трябва да се установява връзка, да се разменя информация. Именно тези „предавания” смятат да прихванат земните астрономи в моментите, когато планетите се окажат на една линия със Земята и с планетата-майка.

Астрономите смятат, че братята по разум ще осъществяват връзка с помощта на лазерни импулси, които е напълно реално да бъдат засечени.

%d bloggers like this: