Как са изглеждали историческите личности в действителност

7398

Благодарение на най-новите научни изследвания и на съвременните компютърни технологии може не само да се пресъздаде детайлният образ на човека, но дори да се узнаят последните минути от живота му.

 

Нефертити: красота извън времето

nefertiti1

Несъмнено, мнозина са свикнали именно с този облик на известната египетска царица. Каква история обаче се крие зад него? През 2003 г. египтологът Джоан Флетчър идентифицира мумията KV35YL като Нефертити – главната съпруга на древноегипетския фараон Ехнатон. Същата година е направена компютърна реконструкция на обика.

Но 7 години по-късно, в резултат на ДНК изследвания става ясно, че останките принадлежат не на Нефертити, а на друга възлюбена и по съвместителство сестра на Ехнатон. Независимо от това много учени и досега смятат, че останките принадлежат на майката на Тутанкамон – красавицата Нефертити.

 

Тутанкамон: великият предтеча

 tutanhamon2

Както е известно, една от най-ярките личности на древен Египет е Тутанкамон. А знаете ли, че той е живял само 19 години! Благодарение на съвременни изследвания е установено, че фараонът е страдал от генетични заболявания, както и от малария, което може би е причина за ранната смърт на владетеля.

Неотдавна учени направили още едно удивително откритие: повече от половината мъже, които живеят в Западна Европа, са преки потомци на египетските фараони и на Тутанкамон в частност. Причината е, че преди повече от 7000 години е имало огромна миграция от Кавказ и Северна Африка към територията на съвременна Европа.

 

Апостол Павел: имало ли е такъв човек?

apostolpetr3

Едва през 2009 г. за първи път в историята е проведено научно изследване на саркофага, който се намира под олтаря на римската катедрала „Сан Паоло фуори ле Мура” (в превод „Свети Павел извън крепостните стени”). В нея са открити фрагменти от кости, които по-късно са подложени на подробно изследване. За да не се компрометира експериментът, експертизата се провежда от хора, непознаващи произхода на изследвания материал. Резултатът е очевиден: останките безспорно принадлежат на човек, живял през I – II в. от н.е. Така научно е потвърдена теорията, според която тези мощи принадлежат именно на апостол Павел.

 

Ричард III: последното дело на краля

richard4

През есента на 2012 г. е направено невероятно откритие: в Лестър учени попадат на останките на крал Ричард III. При експертизата е установено, че храбрият крал загива на бойното поле, изгубвайки шлема си. Преди смъртта владетелят получава 11 рани, като девет от тях са в главата. В момента на гибелта си монархът все още е с доспехите си, за което говорят раните по ръцете. Удивително е как столетия по-късно могат точно да се възстановят последните моменти от живота на човека!

 

Николай Коперник: звездата на Средновековието

korepnik5

В катедралата на Фромборк (на територията на съвременна Полша) през 2005 г. са открити останките на великия учен от Средновековието Николай Коперник. След това в Централната лаборатория по криминалистика е установено, че костите действително принадлежат на известния астроном. Благодарение на съвременните технологии е направена точна компютърна реконструкция на лицето на Коперник. Няколко години по-късно Международният съюз по теоретична и приложна химия дава имена и официални обозначения на нови химични елементи, сред които единият е посветен на великия учен – това е 112-ият елемент в Периодичната таблица под название коперникий (коперниций).

 

Йохан Бах: може ли да се вярва на портретите?

ioganbah6

През 2008 г. шотландският антрополог Каролайн Уилкинсън прави това, което не успяват да направят много учени повече от век – тя успява да реконструира външността на великия немски композитор Йохан Себастиан Бах.

Това далеч не са първите опити да се утвърди образът на талантливия музикант. Останките на Бах са ексхумирани още през далечната 1894 година, а още през 1908 г. скулптори за първи път се опитват да пресъздадат облика му. Без да разполагат с компютърно оборудване, учените се осланят само на портретите на композитора. Но тогавашните критици остават недоволни от този проект, тъй като няма гаранция, че изображенията съответстват на действителността.

 

Уилям Шекспир: проверката на времето

williamshakspeare7

По повод тази личност съществуват огромен брой хипотези, теории, митове и легенди, обвити в тайни. Реконструкцията на лицето на Шекспир е направена от посмъртната маска на английския поет и драматург. Една от теориите гласи, че всички творения, приписвани на великия писател, са дело на различни хора, творили в кратък период, а самият Шекспир просто се възползва от плодовете на техния труд. Особено яростните критици твърдят дори, че с тази задача би могла да се справи дори… специално обучена маймуна.

Тази съмнителна хипотеза е проверена от американския програмист Джеси Андерсон. Той създава специална „програма-маймуна”, която успява само за 30 дни да напише поемата на Шекспир „Жалбата на влюбената”. Наистина, опитът да се проведе експериментът с живи маймуни се проваля. През 2003 г. в клетка с шест макака поставят включена към компютър клавиатура. В резултат маймуните набират пет страници несвързан текст, а след няколко дни счупват клавиатурата.

 

Данте Алигиери: сън или реалност?

dantealegieri8

Външният облик на великия италиански поет Данте Алигиери е пресъздаден от италиански учени едва през 2007 г. Според някои специалисти писателят вероятно е страдал от нарколепсия – заболяване на нервната система, което се съпровожда с пристъпи на сънливост и внезапно заспиване. Но този факт така и не е потвърден. Такива „смели” изводи са основани единствено на факта, че в „Божествена комедия” с голяма точност се възпроизвеждат симптомите на това заболяване, както и на често съпътстващата я катаплексия – внезапна загуба на мускулен тонус. Така че пред съвременните изследователи все още стои задачата да установят истината.

 

Анри IV: всичко е в главата

genrih9

През 2010 г. съдебни експерти, начело с Филип Шарлие, установяват, че запазената до наши дни мумифицирана „глава на Анри IV” е истинска. Изследванията се водят в продължение на три години и през февруари 2013 г. специалистите представят пред публиката реконструкция на външния облик на монарха от династията на Бурбоните. Въпреки това много генетици и досега се съмняват в оригиналността на кралските останки.

 

Арсиноя IV: неудобната роднина

arsinoya10

Преди шест години група учени реконструират външността на Арсиноя IV – по-малката сестра и едновременно жертва на царица Клеопатра. Лицето на красавицата е пресъздадено по мерките, снети от черепа й, открит в годините на Втората световна война.

В хода на изследванията е установено, че Арсиноя умира през 41 г.пр.н.е. Според древноримския историк Флавий Клеопатра, отличаваща се не само с изумителна красота, но и с крайна жестокост, възприема сестра си като заплаха, затова заповядва да я убият.

 

Свети Николай: добряк и чудотворец

saintnicolas11

В продължение на векове учените искат да знаят как всъщност е изглеждал великият чудотворец. Това става реално благодарение на данните, получени от италиански професор по анатомия през 50-те години на ХХ в. по време на реставрацията в базиликата „Свети Николай” в Бари. Следвайки неговите открития, учените все пак успяват да реконструират външността на чудотвореца.

 

 

%d bloggers like this: