Кой и защо е създал рисунките на платото Наска?

3881847984c94811b4549e37cb279a7c8f99

Въпреки многобройните опити да бъдат разгадани, огромните рисунки и линии върху платото Наска в Перу си остават една от най-увлекателните загадки в историята. Кой ги е създал? С каква цел? Как могат да се направят такива точни, мащабни рисунки на повърхността без използването на самолет за поглед отгоре? Тези ключови въпроси остават без отговор…

Повече от 13 000 линии образуват 800 фигури, много от които във формата на животни. Но най-загадъчната им особеност е, че се виждат единствено от въздуха. Рисунките са открити през 1927 г., когато пилотът Тотибио Мехиа Ксепсе прелита със самолет над платото и вижда огромните фигури.

 kto-i-dlya-chego-sozdal-risunki-na-plato-naska_2

Геоглиф на папагал в Наска

 collection-of-Nazca-geoglyphs

Геоглифи в Наска, в това число и изображение на колибри (горе вляво) и на маймуна (долу вляво)

 

През годините са изказвани множество хипотези.

Ерих фон Деникен например смята, че линиите на Наска са своего рода ориентировъчни светлини за кацане, които могат да видят само боговете, намиращи се високо в небето. Някои изследователи смятат, че линиите обозначават писти за кацане на извънземни летателни апарати. Но има и по-сериозни хипотези.

 ТЕОРИИ: БОГОВЕ, ИЗВЪНЗЕМНИ, АСТРОЛОГИЧЕСКИ МАРКЕРИ

 Немският археолог, математик и технически преводач Мария Райхе изказва хипотезата, че линиите имат астрологическо значение. Някои от фигурите съответстват на съзвездия, видими в определени сезони от годината. Например фигурата на маймуна пряко кореспондира със съзвездието Голямата мечка, а Делфинът и Паякът – със съзвездието Орион.

Независимият американски изследовател Дейвид Джонсън, който работи в сътрудничество с изследователи от Университета в щата Масачузетс, представя хипотезата на археолозите Маркуа Райндел (Немски археологически институт) и Джони Исла (Андски институт за археологически изследвания), според която съществува пряка връзка между геоглифите и водоемите на платото Наска. Това може да помогне да бъде разгадана тайната на перуанските пустини. Джонсън смята, че линиите на Наска са маркери за подземни течащи води и образуват огромна карта на подземните водни ресурси.

Например символът трапец означава, че има кладенец под земята. Кръговете са нарисувани редом с подземни извори. Колибрито (често представяно в рисунките с красивия си островърх клюн) посочва голям кладенец. Теорията на Дейвид Джонсън, разбира се, е интересна, но не може да разгадае всички тайни на Наска и не се отнася за всички рисунки и линии. Може би древните жители на платото са имали по-авангардни знания, отколкото си представяме…

 whale-in-the-desert

Линиите на Наска: неочаквано изображение на кит в пустинята

 

Учените от Немския археологически институт и Андския институт за археологически изследвания откриват религиозни дарове в малки вдлъбнатини близо до геоглифите – може би те са правени за измолване на плодородие, добра реколта и изобилие от вода.

МИСТЕРИЯТА НА ПАЯКА

Най-много храна за размисъл сред загадъчните фигури на Наска дава Паякът. Ентомолози установили, че този паяк е от рода рицинулеи (Ricinulei) – един от най-редките в света.

 Spider-Nazca-450x301

Паякът на платото Наска

 Този вид не се отнася към насекомите на Перу, а обитава само най-трудно достъпните места в горите на Амазония, намиращи се на разстояние 1500 км от Наска. Въпреки това точността на изображението е поразителна. Репродуктивните органи на това насекомо се намират на края на един от краката му, при това могат да се видят единствено под микроскоп. Затова въпросът как авторът на рисунката е узнал за тези микроскопични детайли си остава без отговор.

 Ricinulei-Spider-450x317

Паякът Рицинулеи

 

Освен това методът на създаването на линиите е неустановен – те се простират на огромни разстояния (някои на повече от 8 км, други – на 65 км). Да не забравяме, че изображенията се виждат само от въздуха! И защо местоположението на кладенците е било толкова важно? Били ли са използвани рисунките като пътища за боговете, или като астрономически маркери?

 

 

%d bloggers like this: