Мистериозният влатвин – камък от небето

 

Влатвин (по названието на река Влатва) е камък, който се среща само на територията на Южна Чехия. Обикновено е със зелен цвят, но много рядко има и кафяви и черни екземпляри. Влатвин е популярен сувенир от Чехия, от него се правят и различни украшения. На повърхността му могат да се видят множество жилки, изпъкналости и застинали мехурчета. Интересното е, че влатвинът повече прилича на разтопено стъкло, отколкото на камък.
В научния свят няма единодушие относно произхода на този камък. Една от версиите гласи, че влатвините са се образували вследствие на удар на огромен метеорит преди милиони. Сблъсъкът е предизвикал силно нагряване на горните скални слоеве, които са се разтопили и са се разпръснали на километри, а след това са застинали във вид на зелени камъни. Втората версия твърди, че влатвините са останки от комета, сблъскала се със Земята преди милиони години.
Не е изключено призходът на влатвините да може да се обясни и с трета версия за съществуването в древността на други цивилизации. Може би влатвините са се образували в резултат на ядрен взрив или на друг техногенен катаклизъм.
Изследователите на не по-малко загадъчното либийско стъкло, което е с подобни свойства, смятат, че то се е появило именно в резултат на атомен взрив в пустинята. Дори геолозите се удивляват на загадъчните картини, застинали в камъка. Така че миналото на нашата планета е много по-сложно, отколкото смятат много хора…

%d bloggers like this: