Мистерията на звездната карта от Япония

64cb3dd5f9a0c54878725ce44b024974

Картата на звездното небе, открита на тавана на древна гробница в Япония (близо до селцето Асука, префектура Нара, в гробницата на Китор), може да се окаже най-древната и загадъчна карта, открита до днес.

Всеки посетител на това невероятно място ще забележи красивите и разноцветни изображения на четири фигури: черната костенурка, създадена през VII или VIII век, пази северната част на погребалния хълм; червеният феникс охранява южната част, а белият тигър и синият дракон – запад и изток. Изследователите попадат на това „магическо” място през 1983 г. и оттогава са направили множество открития, но нито едно от тях не може да се сравни по важност с тази карта.

Покривът на гробницата е украсен по необичаен начин. Изобразени са 68 съзвездия, нарисувани с боя със златен цвят. Три концентрични кръга, изписани с цинобър, показват движението на небесните обекти, един от които е Слънцето.

Според учените древната карта на звездното небе е създадена около 65 г.пр.н.е. и се базира на друга карта, която все още не е открита. Смята се, че в гробницата се намират останките на местния владетел.

Независимо че около загадъчната карта има множество странни изображения, според изследователите тя показва древните съзвездия такива, каквито са се виждали в китайското небе в далечното минало. Една от най-големите загадки е фактът, че картата показва нощното небе от I в.пр.н.е., макар че самата гробница е датирана към VII в. от н.е.

chart2

Засега учените са разпознали 68 съзвездия, включително Плеяди, Дева, Везни, Орион и Голямата мечка. Дори са изчислени и дните на пролетното и есенното слънцестоене след откриването на картата.

Загадката как древният човек е изобразил всички тези съзвездия, остава.

Стивън Реншоу, автор на проекта „Астрономия в Япония”, предполага: „Трябва да отбележим, че тази картина е предназначена за отреждането на лично „място” в Космоса за покойника в гробницата. Тя не е създадена за предсказване на съдби или наблюдения на звезди. А оригиналната карта, чието копие е, все още не е намерена”.

Изобразеният участък от небето също удивлява учените. Изследвания, проведени от независими изследователи, установили, че небесният свод от картината в гробницата се вижда от съвременните градове Сиян и Лоян. Оказва се, че картата изобразява небесата такива, каквито са изглеждали няколко века преди строителството на гробницата на Китор, но се разминават в точен брой години – картата показва небосвода, видим между 240 и 520 г.пр.н.е.

 

%d bloggers like this: