Нови находки от о. Антикитера

mtbn1yzrqdkvg1ju7kmk

Археолози съобщават за потресаващи находки на мястото, където преди повече от век е открит първият компютър в света

Археолози провеждат ново изследване на мястото на корабокрушение близо до о. Антикитера, където през 1900 г. е открит знаменитият Антикитерски механизъм. Специалистите са извадили от дъното повече от 50 предмета, в това число и бронзов подлакътник (може би част от трон), остатъци от костна флейта, керамични съдове, фигурка от древна настолна игра и няколко фрагмента от самия кораб, съобщава сайтът на Уудсхолския институт по океанография.

74890

Първият компютър в света

i0lexu5r6g1xreat9mh2

Водолазът Филип Шорт оглежда бронзов наконечник на копие,
изваден от отломките от антикитерския кораб 

small-antikythera-shipwreck

small-antikythera-shipwreck-2Гръцкият аквалангист Александрос Сотириу открива цял
керамичен настолен съд и бронзов такелажен пръстен 

Учените смятат, че корабът е потънал приблизително около 65 г.пр.н.е. Той е открит от гръцки гмуркачи през 1900 г. югозападно от о. Антикитера. Тогава са извадени 36 мраморни статуи, изобразяващи герои и богове, бронзова фигура на атлет в естествена големина, фрагменти от бронзови скулптури, предмети на разкоша, както и останки от пътници на кораба. Най-интересната находка е т.нар. Антикитерски механизъм – учените го наричат първия компютър в света.

small-antikythera-shipwreck-3

С помощта на подводен апарат през 2014 и 2015 г. специалистите съставят триизмерна карта на морското дъно, обхващаща площ от 10 500 кв.м.

След това мястото на корабокрушението е изучавано от подводни археолози, които работят на дълбочина 55 м от 26 август до 16 септември т.г. С помощта на металотърсач е установено, че предметите са разпръснати на площ 40 х 50 метра, което говори за големите размери на потъналия съд. Археолозите са извадили на повърхността напълно запазена амфора, оловен диск, две оловни котви, части от обшивката на кораба, лагинос (древногръцки съд за хранене), каменен обект с квадратна форма (може би постамент на статуя), който има 12 отвора и е запълнен с непознато вещество…

%d bloggers like this: