Пилот на „Боинг” заснел мистериозни светлини в океана

Съобщението за аномалното явление е пуснато в интернет (на сайта pbase.com) на 24 август т.г. от пилот на холандски „Боинг 747”, пътуващ от Хонконг към Анкоридж, Аляска, представил се като JPC van Heijst.

Според него около 5 часа след излитането, на височина повече от 10 000 м, той забелязал в океана нещо, което не бил виждал никога дотогава в летателната си практика. Право по курса – на юг от Камчатка, на хоризонта избухнало червено сияние. То приличало на мълнии, само че насочени вертикално нагоре. Странното обаче било, че не се наблюдавала никаква облачност.

Когато самолетът се приближил до мястото на аномалията, пилотът направил няколко снимки. Станало ясно, че усилващото се сияние се излъчва от някакви ярки петна в океана, озарява небето, оцветявайки го в оранжево, преминаващо рязко в зелено – цвета на Северното сияние.

 23547250

Светлините отблизо. Фото JPC van Heijst

41471694

Така изглежда явлението от далечно разстояние. JPC van Heijst

 83279881

В кадър попадат приборите на „Боинг”-а. JPC van Heijst

 

Екипажът докладвал за наблюденията си на диспечерите. Те потвърдили, че феноменът е забелязан и от други самолети. В момента специалистите се опитват да разберат природата на явлението, но засега няма резултати.

По време на полета към екипажа постъпвали предупреждения за земетресения в Исландия, Чили и Сан Франциско, но не и за каквито и да било катаклизми по маршрута. Природата на явлението засега не е разгадана…

%d bloggers like this: