Подаръкът на боговете

mitchell-hedges-crystal-skull

Кристалните черепи са една от най-големите загадки на историята. Най-известният е откритият през 1924 г. от англичанина Фредерик Алберт Мичъл-Хеджис. Той е обсебен от търсенето на изгубената Атлантида. През 1942 прави разкопки вдревния град на маите на полуостров Юкатан (Централна Америка, територия на бивш Британски Хондурас). За целта 33 хектара гора са изгорени. Когато се разсейва димът от пожара, се разкриват каменните развалини на древен град, който Мичъл-Хеджис нарича Лубаантум, или „Градът на падналите камъни”. Осиновената дъщеря на учения, която участва в експедицията, открива под един от олтарите на древния град на маите прекрасно запазено и анатомично точно копие на човешки череп от прозрачен кварц.
Наричат находката „Черепът от Лубаантум” (известен на мнозина под названието „Черепът на Съдбата”). Теглото му е 5,14 кг, ширината му – 124 мм, дължината – 197 мм, височината – 147 мм. Твърдостта на артефакта е 7 по скалата на Моос (твърдостта на минералите се измерва от 0 до 10), а приблизително установената възраст – 3600 години. Долната част на челюстта на кристалния череп е свързана на шарнири и е подвижна – сякаш черепът говори!
Първата загадка на кристалния череп е, че по него напълно липсват каквито и да било следи от обработка, независимо че по твърдост кристалът отстъпва само на диаманта, топаза и корунда.
През 1970 г. кристалният череп, открит от Мичъл, е изследван в кристалографската лаборатория на фирмата Hewlett-Packard. Според заключението на специалистите такава обработка на повърхността е невъзможна дори с използването на съвременни лазерни технологии. Освен това на черепа не е открита нито една микропукнатина. Един от специалистите в лабораторията спонтанно произнася: „Този дяволски предмет просто не може да съществува!”.
Според изследователите в древните предания на Индия се споменава за 13 кристални черепа на Богинята на смъртта. Легендите разказват, че те са хранилища на мъдростта и знанията на света. Когато човечеството е заплашено от унищожение, всичките тринадесет черепа ще бъдат събрани заедно, за да предадат на хората информацията, необходима за тяхното спасение. С древните летописи са съгласни и екстрасенсите, които са уверени, че кристалите кварц притежават способността да натрупват знания, запомняйки всичко наоколо, и да ги споделят след това.
Никой днес не знае точния брой на кристалните черепи. Известно е само, че един от тях се намира в парижкия Музей на примитивното изкуство, има един в Британския музей и още няколко – в музеи в Япония. Няколко кристални черепа са собственост на частни колекции в Мексико, Бразилия, Франция, Монголия (Тибет) и САЩ.

Пълната версия четете във в. „Феномен“, бр. 48 (27 ноември – 3 декември)

%d bloggers like this: