Потънали градове на древността

 ТРОНИС – ХЕРАКЛИОН, ЕГИПЕТ

1eg

1e

Гърците наричат този град Хераклион, а египтяните – Тронис. Някога той се е намирал на северното крайбрежие на Египет и е смятан за едно от най-важните пристанища на Средиземноморието. Днес е на дъното на морето. Наскоро градът е открит под водата и постепенно разкрива тайните си. Артефактите, които са извадени на повърхността, свидетелстват, че някога той е бил голям търговски център и оживено пристанище. Повече от 60 древни кораба, потопени в този район, също са открити заедно с монети, плочки с надписи на гръцки и египетски, храмови скулптури. Градът е официално пристанище на Египет в периода от 664 до 332 г.пр.н.е. Сега се намира на разстояние 6,5 км от крайбрежието.

 

ДВОРЕЦЪТ НА КЛЕОПАТРА, ЕГИПЕТ

1k1

1k2

Част от древна Александрия се намира на дъното на океана. Градът е обект на разкопки от десетилетия. Освен царския дворец са открити храмове, квартали, военни постройки, големи частни комплекси – всички запазени в прекрасно състояние. Археолозите намират и дворцовия комплекс на Клеопатра, който тя смята за свой и на Марк Антоний дом. В него тя се самоубива, за да не попадне в ръцете на завоевателите.

1k3

Огромните гранитни статуи остават да лежат на дъното на океана – там, където са паднали преди векове в резултат на серия земетресения в периода от VIII до IV в. пр.н.е. Там се намира и къщата на Марк Антоний – Тимомиум, където той отсяда в трудни периоди от живота си.

Археолозите успяват да почистят от пясъка храма на Изида, статуите на бащата и сина на Клеопатра и други артефакти, включително съдове, скъпоценности, амулети, малки статуи, ритуални лодки, които са извадени на повърхността. Археолозите изследват и руините на Александрийския фар – едно от седемте чудеса на древността. За да могат желаещите да видят находките, се планира създаването на подводен музей, който ще позволи на туристите да се разхождат под водата из потъналия град, оставайки сухи. Но плановете са възпрепятствани от финансови затруднения.

 ШИЧЕН, КИТАЙ

1s

Китайският град Шичен е основан преди повече от 1300 години, а голяма част от сградите се появяват през следващите 300 години. Уникалната архитектура включва здания, датирани към династията Мин и Цин – XIV столетие. Нищо не може да устои пред прогреса, не успява и град Шичен. През 1959 г. той е потопен в резултат на строителството на водна електроцентрала. Повече от 300 000 жители напускат домовете на предците си. Днес градът се намира под водата на дълбочина 40 метра и е добре запазен.

1s2

1s3

Градът не е изгубен напълно. През 2001 г. китайското правителство се заинтересува от съдбата му и открива, че е добре съхранен и ако не е водата, се създава впечатлението, че животът в него продължава. Стените са датирани към XVI в. и продължават да стоят, включително и градските врати, и множество статуи. Днес водолазите откриват за себе си и за света този град и неговото величие.

 ДВАРКА, КАМБЕЙСКИ ЗАЛИВ, ИНДИЯ

1i

През 2002 г. в Индийския залив са открити руините на древния град. Тъй като се намират на дълбочина 40 метра, на тях се натъква случайно екип, изследвал нивото на замърсяване в акваторията. Находката кара археолозите да преразгледат времевите рамки на съществуването на цивилизация в този регион. Градът е основан преди 5000 години.

1i2

Първоначално за най-стар е смятан 4000-годишният град Харапа, почитан като люлка на цивилизацията. Месопотамският град е известен с канализационната си и водосборната си система, с добре планираните улици, пристанища и крепости.

Открити са човешки останки на 9500 години, чиято възраст е установена с помощта на радиовъглероден анализ. По онова време нивото на океана е било много по-ниско. Градът се е намирал на самия бряг и е погълнат от надигащата се вода в резултат на топенето на ледници.

 АТЛИТ-ЯМ, ИЗРАЕЛ

1iz

Атлит-Ям е название, дадено на няколко постройки от периода на неолита, открити на брега на Кармел. Те представляват каменни стени, основи на къщи и други сгради и древни пътища. Изчислено е, че съоръженията са построени преди 7550 – 8000 години и са разрушени от цунами, предизвикано от вулканична активност. В центъра на селището се намира съоръжение във вид на подредени в кръг камъни, напомнящи място за жертвоприношение. Някои камъни са разположени вертикално, други са легнали.

Открити са и човешки останки, включително скелетите на 65 мъже, жени и деца. Детайлният оглед на находките установява следи от туберкулоза, в резултат на която са починали хората. Това е първата в света проява на смъртоносната болест, датирана преди 7000 – 8000 години. Намерени са и каменни, кремъчни и костени оръдия на труда. Открити са и семена от местни растения – лен и ечемик. Находките свидетелстват, че хората са се занимавали не само с риболов, но и с отглеждане на добитък и на селскостопански култури.

 БАЙЯ, ИТАЛИЯ

1it

1it2

Бая е древен римски град, чийто стил на живот наподобява стила на Содом и Гомор. В него се събират благородници за забавления и отдих. Посещават го Юлий Цезар и Нерон. В града има множество горещи извори, тъй като се намира в зона на активни геологични процеси, което способства за развитието на балнеологията и спа процедурите. През VIII столетие сарацините го завладяват, след което старата му слава никога не се връща. Около 1500 г. жителите му го напускат. След известно време градът постепенно потъва във водите на залива.

1it3

1it4

Днес тези места са ценни от археологическа гледна точка. Много туристи идват с лодки да се гмуркат в търсене на артефакти. По тези места са открити статуя на Одисей, вили, аркади и развалини от изкуствени езера за развъждане на стриди и риби. Изследователите откриват и известната вила на Нерон, построена през I в.пр.н.е. Водолазите „се разхождат” из подводните градски улици и „посещават” известните римски бани. Макар че потъналите кораби са много повече и шансът да се открие съкровище е по-голям, отколкото да се натъкнем на потъналата Атлантида…

%d bloggers like this: