Предвестник на бъдещи събития

157055

Сънуваме това, което много желаем, или това, от което се страхуваме

Прекарваме една трета от живота си в сън. Това е толкова много време, че е невъзможно да не се замисляме какво се случва с нас в този период, за какво ни предупреждават нощните сюжети.
Смята се, че „картинките” в нашите сънища идват от две сфери на живота – съзнателна и подсъзнателна. Едни образи са резултат от впечатления и събития от всекидневието, от мислите и преживените емоции; други – от недрата на подсъзнателното (това са преработки на силни преживявания, комплекси, нерешени проблеми, страхове и т.н.).
Най-често в сънищата ни се явяват т.нар. дневни остатъци – това, което сме видели или чули напоследък. Затова не бива сънят да се възприема буквално, а трябва да се изгради асоциативен ред и да се открие ключът към разгадаването му.

КАРТИНАТА Е ОЧЕВИДНА

Пророческият сън не е мистика, а обикновено съвпадение или възпроизвеждане на нашите интуитивни мисли. Например очакваме някакво събитие, мислим за него, тревожим се, превъртаме в главата си варианти на развитието му. И в съня ни се появява картина на предстоящите събития, която ние сами сме нарисували. Друг вариант: подсъзнателно се страхуваме от нещо: загуба на близки, катастрофа, разорение. Дори да не допускаме тези мисли съзнателно, все пак те работят и след известно време се отразяват върху съня ни, а след това – и в живота.
Има и още една версия за „пророческите” сънища. В психоанализата се смята, че ни се присънва или това, което силно желаем, или това, от което се страхуваме. Горещото желание или страхът формират нашето поведение по такъв начин, че рано или късно стигаме до обекта на нашите вълнения. Всъщност насън нашите страхове или желания нямат бариери и могат да се осъществят много по-рано, отколкото това се случва в действителност. Следователно ще ни се стори, че сънят е бил предвестник на бъдещи събития.
Можем да сънуваме предстоящо заболяване. Насън от болния орган към мозъка постъпват нервни импулси. При първите признаци на болестта те са много слаби и не достигат до съзнанието в бодърстващо състояние, затова известно време не забелязваме нищо. Това често се повтаря в символични образи. Например при проблеми със стомаха можем да сънуваме, че ядем червеи или вадим храна от кофата за боклук; при заболяване на сърцето сънуваме внезапна смърт; болестите на гръбнака се проявяват в картини на надигаща се гърбица или падане на зъби (по аналогия с прешлените). Вариантите са най-различни.

ВЪВ ФОРМАТА НА СЕРИАЛ

Сънищата могат да се повтарят. „Натрапчивият” сюжет може да бъде свързан с неразрешен проблем или несбъднати желания. Важно да се анализира след какви събития сънуваме даден сън. Какви емоции го отключват? С какво са свързани асоциативно детайлите в него? Изграждайки верига от асоциации, разбираме какво ни безпокои. И щом осъзнаем това и можем да го проработим в реалността, най-вероятно сънят няма да се върне.
Понякога насън идват „озарения”, или както ги наричат психолозите – „инсайти”, когато изговаряме цели текстове сякаш четем по книга. Това може да се обясни различно. Ако в реалността сме увлечени от нещо, то нашите мисли постоянно са концентрирани върху този предмет. Дори да превключим на нещо друго, не можем да спрем работата на подсъзнанието. След известно време в съня си можем да видим „изваденото” от този мисловен процес съчинение – текстово, музикално, математическо.
Случва се в сънищата да изплуват исторически факти, които никога не сме знаели, непознати ни произведения на изкуството и текстове от книги. Това е резултат от съществуването на колективното безсъзнателно – опита на нашите предци, който получаваме по този начин.
Полетите насън трябва да интерпретираме като готовност за нещо свръхвъзможно за себе си. Ако човек лети насън, то вероятно вътрешно е готов за действия, които по-рано е смятал за невъзможни.

%d bloggers like this: