Расата на гигантите

image-11-14-650x480

Исторически хроники от ХІХ век често съобщават за откриването на скелети на хора с аномално висок ръст в различни кътчета на земното кълбо.

През 1890 г. в Египет археолози открили каменен саркофаг с глинен ковчег, в който имало мумии на двуметрова жена с рижи коси и дете. Чертите на лицето и телосложението на мумиите рязко ги отличавали от древните египтяни. Подобни мумии на мъж и жена с рижи коси били открити и през 1912 година в Ловлок (Невада, САЩ) в пещера, изсечена в скала. Ръстът на мумифицираната жена приживе бил два метра, на мъжа – около три метра.

 През 1885 г. в Гастървил (Пенсилвания, САЩ) в голяма могила била открита каменна гробница със скелет с височина 215 см. На стените й имало примитивни изображения на хора, птици и животни.

image-11-2-650x440

През 1899 г. миньори в областта Рур в Германия попаднали на вкаменели човешки скелети с ръст от 210 до 240 см.

Австралийски находки

През 1930 г. близо до Басарста в Австралия работници в находища на яспис често откривали вкаменели отпечатъци от огромни човешки крака. Антрополозите нарекли расата на гигантските хора, чиито останки били открити в Австралия, мегантропуси. Ръстът им било от 210 до 365 см. Мегантропусите приличат на гигантопитеците, чиито останки са открити в Китай. Съдейки по откритите фрагменти от челюсти и множеството зъби, ръстът на китайските гиганти е бил 3 – 3,5 метра, а теглото – 400 кг. Близо до Басарста в речни отлагания имало и каменни артефакти с огромно тегло и размер – тояги, стругове, длета, ножове и брадви. Съвременният homo sapiens едва ли би могъл да работи с инструменти с тегло от 4 до 9 кг.

Антропологическата експедиция, която специално изследвала района през 1985 година за наличието на останки от мегантропуси, правила разкопки на дълбочина до три метра от повърхността на земята. Австралийските изследователи открили и зъб с височина 67 см и ширина 42 мм. Притежателят му би трябвало да е висок най-малкото 7,5 метра и да тежи 370 кг! Въглеводородният анализ определил възрастта на находката на девет милиона години…

През 1971 г. в Куинсленд фермерът Стивън Уокър по време на оран се натъкнал на голям фрагмент от челюст със зъби с височина 5 см. През 1979 г. в Мегалонг Вали в Сините планини местни жители открили огромен стърчащ над повърхността на ручей камък, в който личал отпечатък от част от огромно стъпало с пет пръста. Ширината на пръстите била… 17 см. Ако отпечатъкът беше запазен напълно, би бил дълъг 60 см, а ръстът на човека, който го е оставил – 6 метра.

Близо до Малгоа били открити три огромни отпечатъка от стъпало с дължина 60 см и ширина 17 см. Дължината на крачката на великана била 130 см. Следите били запазени във вкаменена лава в продължение на милиони години, още преди на австралийския континент да се появи Homo sapiens (ако теорията на еволюцията е вярна).  Очевидно аборигените на Австралия не са били първите жители на континента. Интересното е, че в техния фолклор има легенди за хора гиганти, обитавали някога тези територии.

Други свидетелства за гиганти

В старинна книга, озаглавена „История и Античност”, запазена в библиотеката на Оксфордския университет, има отчет за находката на гигантски скелет, направена през Средновековието в Камбърленд. „Гигантът е заровен в земята на дълбочина четири ярда (около 3,6 метра) и се намира в пълно военно снаряжение. Мечът и бойната му брадва са до него. Дължината на скелета е 4,5 ярда (ок. 4 м), а зъбите на „големия човек” са 6,5 дюйма (ок. 17 см)”.

През 1936 г. немският палеонтолог и антрополог Ларсон Кол открил скелети на гигантски хора на брега на езерото Елайза в Централна Африка. 12 мъже, погребани в общ гроб, приживе били високи от 350 до 375 см. Любопитното е, че черепите им имали скосени брадички и два реда горни и долни зъби.

Черепите на великаните

Айвън Сандерсън – известен зоолог, споделил любопитната история за писмо, което получил от някой си Алън Макшир. Авторът на писмото работел през 1950 г. като булдозерист при строителството на пътища в Аляска. Той му съобщил, че работниците открили в една могила два огромни вкаменели черепа, гръбначни и кости от крака. Височината на черепите достигала 58 см, а ширината – 30 см. Древните гиганти разполагали с два реда горни и долни зъби и непропорционално плоски глави. Във всеки череп в горната част имало идеален кръгъл отвор. Обичаят да се деформират черепите на децата, за да придобият удължена форма, съществувал при някои индиански племена в Северна Америка. Гръбначният стълб, както и черепите, имали три пъти по-големи размери от тези на съвременния човек. Дължината на костта от коляното надолу била от 150 до 180 см.

В диамантени мини в Южна Африка през 1950 г. бил открит фрагмент от огромен череп с височина 45 см. На челото му имало две странни изпъкналости, напомнящи малки рога. Антрополозите определели възрастта на черепа на около девет милиона години.

Съществуват свидетелства за находки на огромни черепи и в Югоизточна Азия и на островите на Океания.

%d bloggers like this: