Рефлексотерапия за 20 секунди

Рефлексологията изучава биологичноактивните точки, разположени върху дланта (както и на стъпалото и ухото) и управляващи целия организъм.

Палец: безпокойство, главоболие

Палецът, подобно на котва, носи отговорност за всички решения. Тясно свързан е с емоциите на човека, с депресията, с повишената тревожност.
Точките върху палеца кореспондират с далака и стомаха. Ако се чувствате потиснати, боли ви глава или изпитвате несвойствена нервност, хванете палеца си и натиснете. Колко силно! Е, нали не искате да ви заболи. Правете упражнението в продължение на 3 – 5 минути. Може и повече – няма противопоказания.

Показалец: упадък на духа, мускулни болки

С показалеца тясно са свързани страхът и смущението. Този пръст има непосредствено отношение към бъбреците. Според изследване, проведено в Университета на Минесота при пациенти с бъбречни заболявания се наблюдава чувствително подобрение на състоянието, когато в програмата на лечението им се включи рефлексологията. Освен това масажът на показалеца намалява болката в мускулите и снижава дискомфорта в тялото.

Среден пръст: злоба, умора

Ако усетите умора, незабавно масажирайте средния пръст. Той непосредствено е свързан с раздразнението и злобата. Освен това масажът му ще ви помогне да се избавите от проблеми с черния дроб. Подобни упражнeния са много ефективни още и защото масажът мигновено подобрява кръвообращението, като при това отстранява безпокойството.

Безименен пръст: негативни емоции, стомашни разстройства

Ако се чувствате зле, сякаш са ви изсмукали цялата енергия, обърнете внимание на безименния пръст. Умереният натиск върху него ще се отрази благоприятно на храносмилателните и дихателните функции на организма. При изпълнение на упражненията се старайте да запазите спокойствие и да следите дишането си.

Малкото кутре: нервност и стрес

Кутрето отговаря за това как се виждаме в този свят, какво място заемаме и как се усещаме. Накратко, става дума за самооценката. Може би сте прекалено самокритични? Оставете негативните емоции, дишайте дълбоко и масажирайте кутрето. Това упражнение е много полезно, ако изпитвате болка в тялото или усещате повишена нервност.

Длан: гадене, напрежение в тялото

Притиснете пръстите на едната ръка към дланта на другата. Три пъти бавно вдишайте и издишайте. Можете да извършвате и въртеливи движения.
Дланите на човека отговарят за работата на повечето вътрешни органи. Освен това масажът на дланите може да се справи със световъртеж и с проблеми на стомашно-чревния тракт.

Ръце: кръвообращение, концентрация

За да се успокоите и да се концентрирате върху нещо важно, допрете дланите една към друга и леко натиснете. Това упражнение ще ви помогне не само да приведете в ред мислите и чувствата си, но и ще подобри кръвообращението. А както е известно, доброто кръвообращение е един от признаците на здравия организъм и доброто самочувствие, като цяло.

%d bloggers like this: