Сензационно откритие под града на маите

27167146

Изследванията на древен тунел, запечатан преди 2000 години в Теотиуакан, разкриват пред света хиляди реликви и три камери, които може би съдържат всички отговори на въпросите за цивилизацията на маите.

Ръководителят на проекта Серхио Гомес и изследователската му група са достигнали края на тунела, чиято дължина е 103 метра. По пътя си учените са събрали различни артефакти, семена, глинени съдове, кости от животни и статуетки. Пред входа на камерата на дълбочина 18 метра под Храма на Пернатия змей е открито голямо жертвоприношение и според археолозите това може да означава, че камерите представляват гробници на царете маите.

За разлика от други доколумбови руини в Мексико археолозите никога не са намирали никакви останки на владетели в Теотиуакан. Откритието може да хвърли светлина върху структурата на ръководството на града, в това число и да отговори на въпроса дали властта се е предавала по наследство.

„Не губим надежда да попаднем на мястото, където е погребан местният владетел и ако това се случи, то най-вероятно гробницата ще принадлежи на много важна особа”, казва Гомес.

Засега египът му е успял да разкопае само около 60 см от камерата. За пълното й изучаване ще е необходима минимум година.

Първоначалните изследвания, проведени от Националния институт по антропология и история, показват, че тунелът е функционирал до 250 г.пр.н.е., след което е бил запечатан.

Дълго време Теотиуакан е доминирал сред останалите древни градове. Той е разположен на 50 км североизточно от град Мексико и достига своя апогей между 100 г.пр.н.е. и 750 г. от н.е. Според учените той е бил дом на повече от 100 000 души, но е изоставен преди появата на ацтеките през XIV век.

Днес Теотиуакан е важен археологически обект и голям туристически център, известен с масивните си пирамиди…

%d bloggers like this: