Сините очи – дар от пришълците

 

Всички синеоки хора в известна степен са мутанти. Защото синият цвят на очите е резултат от генетична мутация. Тя е настъпила преди около десет хиляди години. Според други данни това се е случило дори по-късно – преди шест хилядолетия.

Още по-удивителен е фактът, че всички съвременни носители на този белег са потомци на един-единствен човек, при когото за първи път се проявява тази мутация на гена OCA2. В резултат се е нарушило изработването на меланин в ириса, което е довело до появата на синия цвят. Днешните синеоки хора имат същата генетична мутация. Те са носители на това изменение на едно и също място в своята ДНК, което е ясно доказателство, че всички синеоки имат един общ предтеча.
Последните изследвания посочват, че първият синеок „мутант“ се е появил на бял свят някъде в северозападната част на Черноморския регион във времената на неолитната революция, когато е настъпила масова миграция на хора от Африка към Европа.
Учените не могат да кажат какъв пол е бил „мутантът” – мъж или жена. Но с увереност заявяват, че този човек безусловно е принадлежал към европеидния тип – тоест бил е европеец.

НЕВИНАГИ УДОБНО, НО КРАСИВО

Генетиците не се учудват особено от появата на сините очи. Човешката ДНК не е стабилна, така че появата на синеоките е напълно нормална. Много по-голямо недоумение у учените умове предизвиква фактът, че веднъж възникнала, мутацията не изчезва, а се разпространява по цялото земно кълбо.
За да се закрепи, тя трябва да е полезна за вида – това повелява естественият отбор.
А синият цвят на очите не само че не дава особени преимущества, но и невинаги е удобен в живота. Работата е там, че роговицата на синеоките хора е два пъти по-чувствителна към механично въздействие, отколкото при кафявите очи. И е почти четири пъти по-чувствителна от черните.
Освен това при прекалено силна слънчева светлина при синеоките може да настъпи нарушение в защитните механизми, което води до развитието на някои заболявания, както и до усилване на нервната възбудимост, мигрена и заплаха от хипертонична криза.
Затова е още по-невероятно, че първите сини очи са се появили в южните страни, в условията на ослепително слънце. В наше време най-много притежатели на сини очи се срещат в Европа, особено в северните й части, и в Прибалтика. 99 процента естонците например са синеоки.
Но не са рядкост сините очи и в Средна Азия, в Близкия изток, Ливан, Сирия, Иран, Авганистан, както и в Индия и Пакистан. Носители на „синеокия” ген има дори сред негроидната раса.

СЛУЧАЙНА МУТАЦИЯ ИЛИ ЕКСПЕРИМЕНТ

Недоумения предизвиква необяснимата внезапност, с която се появява загадъчната мутация. Милиони години хората са се раждали с тъмни очи и изведнъж се появява синеоко дете от родители с обичайно тъмен цвят на очите. Защо е било необходимо толкова много време за това?
А може би синият цвят на очите всъщност не е случайна мутация, а напълно осъзнат експеримент, проведен преди хилядолетия.
И всъщност предтечата на синеоките в действителност не е обикновен човек, а „опитно зайче” на загадъчни „експериментатори”, владеещи тайните на генетиката.
Но точно тук науката встъпва в противоречие с митологията. Ако според науката всички днешни синеоки хора са произлезли от един прародител, то според митовете синият цвят на очите е бил присъщ само на боговете. Може би сините очи всъщност са частичка от „образа и подобието” на самите богове, решили да усъвършенстват човека?…

%d bloggers like this: