Спомени от минали животи

1204-26

Психиатърът Брайън Уайс радикално променил възгледите си, след като негова пациентка – Катрин, направила шокиращо заявление. Тя не само си спомнила свои минали животи, които, изглежда, обяснявали настоящите й фобии, но и разказала детайли от личния живот на самия д-р Уайс.
„Бях много скептично настроен, придържах се към консервативния научен подход и се опитвах да намеря някакво обяснение – споделя Уайс в предаването на Опра Уинфри. – Може би тя е гледала някакви филми или е чела книги за това явление, или пък става дума за колективното безсъзнателно, за което говори още Карл Юнг… Но когато се върна следващата седмица, симптомите й бяха преминали.“
Докторът й предложил да се върне във времето, когато започнала да се страхува от водата. Катрин си спомнила, че се е удавила в миналия си живот. Но Уайс й повярвал едва на 4 – 5-ия сеанс, когато под хипноза тя му разказала, че видяла баща му и сина му в пространството между животите. При това в кабинета си Уайс нямал никакви лични снимки, дори дипломите си държал далеч от очите на посетителите.
Катрин му разказала за сина му: „Той беше съвсем мъничък… Сърцето му беше разположено неправилно“. Детето на Уайс починало 23 дни след раждането заради рядка сърдечна патология.
Разказала му също, че баща му е умрял от сърдечен пристъп и че дъщеря му е кръстена на него. И това също било абсолютно вярно.
След като Уайс разработил терапия, в основата на която е залегнало мисленото връщане към минали животи, излекувал много пациенти и написал няколко книги. Най-новата се нарича „Случват се чудеса“.
Уайс е завършил Колумбийския университет и медицинския колеж при Йейлския университет. Той е почетен председател на медицинския център „Маунт Синай“ в Маями. Изминал е пътя от убеден скептик до специалист в област, от която никога не се е интересувал, но с която е бил принуден да се заеме…

%d bloggers like this: