Съзнанието живее след смъртта

37163731

Става дума за феномен, който излиза от рамките на интуицията или предчувствията: хора съобщават, че виждат свои роднини и по този начин узнават за смъртта им, без предварително да знаят за гибелта на своите близки. Случаите са събрани от д-р Брус Грейсън от Университета във Вирджиния в доклад от 2010 г., озаглавен „Видения на починали хора, без да се знае за смъртта им”, публикуван от Американската асоциация по антропология.

Д-р Грейсън пише: „Подобни случаи са най-убедителното доказателство, че съзнанието продължава да живее след смъртта”.

 

Момченце в треска вижда сестра си с починали роднини

9-годишният Еди Кумо е в треска от два дни. Събужда се в 3.00 ч. сутринта, когато температурата му спада, и разказва на родителите си, че е видял починали членове на семейството, включително дядо си. Момченцето вижда и 19-годишната си сестра Тереза, която е в колежа.

Бащата Еди разговарял с нея преди няколко дни и всичко било наред. Но по-късно същия ден семейството узнава, че Тереза е загинала в автомобилна катастрофа в полунощ – няколко часа преди съня на Еди.

Този случай е записан от д-р К.М. Дейл и споменат в книгата „Деца на светлината: удивителната истина за околосмъртните опити на децата” от 1995 г. на Брад и Шери Хансен Стайджър.

 

Жена по време на автомобилна катастрофа вижда баща си, починал един час по-рано

02005185

Индийка попада в катастрофа и е в много тежко състояние. Тя казва на непознатия, който спира, за да й помогне: „Кажете на мама, че с мен всичко е наред и съм много щастлива, защото вече съм с татко”.

Непознатият открива майката и й предава съобщението. Оказва се, че бащата на тази жена е починал неочаквано от сърдечен пристъп един час преди дъщеря му да катастрофира.

Случаят е описан в книгата „За децата и смъртта” на Елизабет Кюблер-Рос, 1983 г.

 

Умираща жена вижда своя син болен, а след това умрял

53136413

През ХІХ в. г-жа Хигс, живееща в Англия, е на смъртния си одър. Синът й Еди живее в Австралия и всичките му роднини в Англия смятат, че с него всичко е наред. Г-жа Хигс казва: „Бедният Еди, той изглежда много болен, паднал е”. Тя продължава да говори за „бедния Еди” до смъртта си същия ден. По-късно става ясно, че Еди действително се е разболял, имал е висока температура. Пада от кон и умира същия ден, когато майка му говори за него.

Историята е описана в книгата „Записки на Обществото за паранормални явления” през 1899 г.

 

Момче вижда училищната любов на своята майка

7-годишно момченце, болно от левкемия, казва на майка си, че е било на небесата. Там е видяло човек, който се представил за неин съученик, загинал в автомобилна катастрофа. Жената е уверена, че никога не е разказвала на сина си за своя бивш възлюбен. По-късно узнава, че той е загинал в същия ден, когато синът й има видението.

Случаят е описан от Мелвин Морз и Пол Пери в тяхната книга „По-близо до светлината: уроци от околосмъртните опити на деца”, 1990 г.

 

„Уил, и ти ли си тук?”

Възрастна жена умира в САЩ, заобиколена от внуците си. Преди смъртта си тя казва: „О, Уил, и ти ли си тук?”. Единственият роднина на име Уил е неин чичо, живеещ в Англия. По-късно семейството узнава, че Уил е починал два дни по-рано.

Случаят е описан в книгата на Ян Стивънсън „Неудобни факти за свръхестественото възприятие”, 1959 г.

 

%d bloggers like this: