Трансплантацията на глава ще стане възможна през 2016 г.

707-15

Първият пациент, на когото ще бъде направена трансплантация на глава, може да стане руският доброволец Валерий Спиридонов. 30-годишният програмист от град Владимир, който страда от смъртоносна форма на мускулна атрофия, решава да се обърне за помощ към италианския лекар Серджио Канаверо. Известният неврохирург още сега е готов да извършва подобни операции и е уверен, че самата методика ще стане истински пробив в лечението на смъртоносни заболявания.
Валерий Спиридонов от дете страда от нелечимото заболяване на Вердниг-Хофман. Това е форма на мускулна атрофия, която се характеризира с дегенеративни изменения на невроните в предните рогове на гръбначния мозък. Засега не съществува лечение за това заболяване, а болните често умират, без да доживеят до двегодишна възраст.
В интервю за британското издание Daily Mail 30-годишният жител на Владимир разказва, че вече се подготвя за операцията, която може да стане факт още догодина.
„Решението ми е окончателно и не планирам да го променям – разказва Валерий. – Страхувам ли се? Разбира се, но това е не само много страшно, но и безумно интересно! Всички трябва да разберем, че аз практически нямам избор. Състоянието ми се влошава с всяка изминала година и ако не опитам този вариант, скоро ме очаква печална участ.”
Валерий още не се е срещал с доктор Канаверо, но те общуват по скайп. Италианският специалист заявява, че е получил много заявки за провеждане на операции, но според него първият пациент трябва да бъде именно човек, страдащ от болестта на Вердниг-Хофман.
За възможността за присаждане на глава Серджио Канаверо разказва през юни 2013 г. пред популярното италианско списание Oggi. Самата мисъл да се обединят две различни секции на гръбначния мозък, при това от различни организми, извежда медицината на съвършено ново ниво, когато всички фантастични истории и приказки за жива вода могат да преминат от областта на чудото в реалността, пише Surgical Neurology International за разработката на италианеца.
Директорът на Института по неврохирургия на миланския „Университет на Светото сърце” Джулио Майро смята, че ще може да се говори за присаждане на глава след няколко десетилетия, тъй като техническата страна на въпроса практически не е изучена. Но самият Канаверо уверява, че почти е завършил подготовката на практическата база за своето откритие. Италианският неврохирург заявява, че още в най-близко време проведените операции по присаждане на човешка глава ще станат нещо обикновено.
„Ако трансплантацията се провежда под дълбока хипотермия (15 градуса по Целзий), за да не се повреди самата структура на мозъка, и се постараем да разработим методика за извеждане на веществата, способстващи за регенерация след условно наричаното свързване на нервните окончания, то на хирургическия нож ще стане подвластно това, с което обикновено се занимава небесната канцелария”, казва Серджио Канаверо пред Oggi.
В Италия въпросът за посмъртната трансплантация се обсъжда отдавна. Привържениците на използването на органи от починали отдавна са доказали принципното значение на подобни изпитания за науката, но етичните дебати продължават. Причината е, че католическата църква е противник на препарирането на човешкия труп – смята се, че след второто пришествие хората ще се върнат в своите тела. Но тази теория не намира подкрепа у съвременния Ватикан…

В. “Феномен”, бр. 15, 2015 г.

%d bloggers like this: