„Хората Х“ – чудото на живота

1101-49

Независимо че днес науката е в състояние да отговори на много въпроси, специалистите признават, че техните знания и представи за живата природа са само 3 процента от общия обем, докато знанията им за човека не достигат и един процент…

Човекът е наричан най-голямата тайна на майката Природа. Неговите възможности са наистина огромни.
От време на време се раждат на света хора, у които някое от сетивата е развито повече от останалите. Сред тях има такива, които са в състояние да повдигнат огромни тежести, да понесат люти студове, да се гмуркат на невъобразими дълбочини без акваланг и т.н. Но през вековете най-голямо възхищение са предизвиквали онези, чиито уникални способности са се отнасяли не само до ловкост или физическа сила, колкото до памет, енергия, съзнание…
Историята познава немалко примери на феноменална човешка памет. Например Александър Македонски и Цезар са познавали всичките си воини, като при това числеността на армиите им е достигала до няколко десетки хиляди. Сенека е можел да повтори с лекота 2000 думи, които не са свързани помежду си по смисъл, само като ги чуе веднъж. Ойлер помнел шестте степени на всички числа от 2 до 100, а Моцарт записвал изключително сложни музикални произведения само след едно прослушване…
На 2 август 1931 г. много хора станали свидетели на удивителен феномен. Човек, към чиито глезени привързали гири с тегло по 9 кг, плувал повече от петнадесет часа, без да потъне. Това бил Анджело Фатикони, наречен впоследствие Човекът-тапа.
Фатикони спял във водата, свит на кълбо, лежейки на една страна или във всякаква друга поза. Веднъж го сложили в чувал, зашили го, завързали за него гюле и го хвърлили във водата. Скоро на повърхността се появила главата му и в това положение той останал неподвижен около осем часа.
Дори бил поканен в Харвард, където демонстрирал своите способности пред преподавателите и студентите. Бил прегледан от авторитетни медици, които не успели да открият потвърждение на изказаната теория, че Човекът-тапа се задържа на повърхността благодарение на особеностите на вътрешните си органи. Науката така и не е успяла да обясни феномена Фатикони…
Но кой знае, може би по този начин природата постепенно подготвя човечеството към всемирното затопляне. И когато реките и моретата излязат от бреговете си, хора като Фатикони (а те на планетата със сигурност са предостатъчно) ще оцелеят.
На изследователите са известни способностите на някои жени, и особено девойки, да летят, при това не насън, а наяве. Но на много от тях това носи единствено нещастия. Летящите дами винаги са били обвити в атмосфера на мистика и страх. Смятат ги за душевно болни или за вещици, като понякога ги преследват дори най-близките им хора. Затова не е чудно, че много от тях старателно крият уникалната си дарба. Още през Средновековието Западна Европа е са обхваната от истерия около лова на вещици. И както е известно, от нея най-много пострадали отново жените.
В книгата „Чукът на вещиците” се твърди, че основен отличителен признак на вещицата е способността й да лети. А тъй като жените криели тази своя дарба, Инквизицията измислила начин как да различи благочестивите от нечестивите. След като завързвали палеца на дясната ръка на заподозряната към палеца на левия й крак, я хвърляли във водата. Много дами в уплахата от смъртта използвали необикновените си способности, а когато изплували, ги пращали право на кладата…
Макар че безсънието се среща доста често, абсолютното безсъние е своеобразно предизвикателство към законите на медицината, тъй като е очевидно, че човек не може никога да не спи. Животът без сън прилича на адска мъка. Именно така характеризират своето съществуване хората, страдащи от постоянно безсъние. В същото време в света има индивиди, за които пълната липса на сън не е проблем.
За такива аномални явления пише периодично в пресата, с тях се занимават изследователите. А един от тях – Ф. Едуардс, е натрупал дори „колекция” от подобни феномени, историите на реални хора, които никога не спят.
Така например в средата на миналото столетие в Ню Джърси живеел някой си Ал Харпин. Той бил на около 90 години и живеел в барака. Но не това удивило изследователя. В жилището на Харпин липсвали каквито и да било спални принадлежности, тъй като през целия си живот Ал не бил заспивал дори за половин час.
Проверявали го стотици лекари, но всичките им усилия били напразни: резултатите изглеждали напълно невероятни! Този човек действително не спял, но въпреки това не умрял, което от лекарска гледна точка би трябвало задължително да се случи. Нещо повече, в състояние на постоянно бодърстване той доживял до дълбока старост, като надживял практически всички лекари, които го изучавали…
Наричат Даниел Смит каучуковия мъж. Той е петкратен рекордьор в Книгата за рекорди на Гинес. Започва да се „усуква” още на четиригодишна възраст, огъвайки се по изумителен начин. Този човек върши с тялото си невероятни неща, като с лекота се промушва през тесни отвори, „завързва” се на възел, премества сърцето си в гръдния кош…
Хората с такива уникални способности са много. Те не могат да обяснят своя феномен, макар че някои от тях твърдят, че са развили способностите си благодарение на практикуването на йога.
Оттук възниква въпросът: може би тези феномени не са нови, а обратното – изгубени от човека древни способности. Тъй като е известно, че йогите умеят да управляват дишането си, да повишават или понижават температурата на тялото си. Опитът от психофизиологическата практика на йогите за поддържане на дейността на човешкия организъм в аномални режими се изучава от съвременната клинична медицина, от физиологията и експерименталната психология.
Напоследък увлечението по йога обхваща все повече хора, особено на Запад. Някои действително са убедени, че именно практикуването й дава на човека невероятни възможности, осигурява му покой и удължава живота му. Нещо повече, изучавайки йога, мнозина се запознават и приемат будизма. Но въпреки че будизмът не отрича възможността за съществуването у човека на свръхспособности, няма определени технологии за развитието на „сидхалната” съставка на организма.
Излиза, че нито йога, нито будизмът са задължителни за проявата на рядка и необичайна дарба при хората.
От 70-те години на миналия век в много лаборатории по света се изследват феноменалните способности на човека. След серия експерименти въз основа на показанията на приборите учените установили, че практически всеки човек е в състояние например безконтактно да влияе върху здравето на други хора или да провокира аномални явления. Някои участници в експериментите успявали дори да спрат пулсирането на сърцето…
В резултат е изградена класификация на причините, по които у хората се проявяват необичайни способности.
Първата причина – способности, предаващи се при раждането. Втората – и най-разпространената, е завръщането към живот след клинична смърт. Обикновено в този случай у човека се разкриват силови възможности и способности към телепатия и телекинеза. Третата причина е въздействие с електричество.
Мнозина изобщо не подозират, че в стресови ситуации могат да се проявят най-невероятни способности. Живеем обичайния си живот, но когато настъпи критичен момент, у нас се надига някаква свръхестествена сила, която може да прави чудеса. Например чести са случаите, когато в резултат на силен стрес човек започва да левитира, да мести предмети, да предсказва явления и събития и т.н.
В Санкт Петербург (Русия) дори е създаден Институт за биосензорни способности, където изучават хора, проявили удивителни дарби в резултат на някакви обстоятелства, които са им били дадени по природа, но до известен момент са останали скрити.
Не трябва и да се забравя, че природата нищо не прави безпричинно. И активното използване на свръхспособностите може да предизвика отмирането на едни или свръхразвитието на други. Много често човекът дори не си представя какви възможности са скрити у него. При това е доказано, че някои от тези способности могат да се развиват чрез тренировки.
В същото време много притежатели на феноменални качества са успели да открият своя собствена метафора – свой начин за възприемане на необичайната си дарба.
Така или иначе, еволюцията не може да бъде спряна. И кой знае, може би някога ще дойде момент, когато всеки от нас ще стане „човек Х“, както е прието да се наричат такива хора.
А за да се събуди тази дарба днес, тя трябва да се преживее и осъзнае, като за целта си създадете собствена „координатна система”. Защото само така човекът може винаги да оперира с информацията и енергията.
Но има и още едно задължително условие: трябва да вярва в това, че чудесата, макар и рядко, се случват.

%d bloggers like this: