Шампоан от хладилника

010Древните възгледи били близо до истината – макар че косите може би не ни дават жизнена сила, но пряко демонстрират нейното наличие. Всяко заболяване, умора, недостиг на витамини и минерални вещества бързо се отразява на външния вид на нашите коси. Затова е най-разумно грижите за косите да започнат от правилното хранене и здравословния начин на живот.

Днес наблюдаваме изобилие от различни шампоани и балсами за коси, но по състав те са чиста химия. Например лаурилсулфатът – главният миещ компонент на повечето шампоани, бил изобретен за почистване на авто- и авиоагрегати, защото добре отмива мазута. Сами си отговорете дали това е полезно за косите ни…

Опитайте да използвате шампоани „собствено производство”, включващи различни съставки, които можете да откриете във… вашия хладилник.

ЯЙЧЕН ШАМПОАН

1 – 2 яйца се разбъркват с малко вода (за мазни коси се добавя супена лъжица коняк и горчица, за сухи – половин чаша кисело мляко и супена лъжица растително масло), след това се нанася върху косата за 15 – 20 минути, като се измива първо с хладка, а след това с топла вода.

ХЛЕБЕН ШАМПОАН

Няколко парчета ръжен хляб се заливат с вряла вода и се оставят да киснат няколко часа. След това се пасира в блендер и се нанася на косата за 30 минути. За да не вадите трохи от косите си, за удобство можете да прецедите хлебния разтвор и да измиете косата с хлебната вода.

ГОРЧИЧЕН ШАМПОАН

Подходящ е за мазни коси. 1 с. л. горчичен прах се разтваря в две чаши топла вода, втрива се в косата, измива се след няколко минути. Горчицата изсушава косите, затова не бива да се използва често.

БИРЕН ШАМПОАН

Подходящ е за мазни коси. 1/3 чаша светла непастьоризирана бира се смесва с три яйчени жълтъка. Този шампоан добре измива косите.

ОВЕСЕН ШАМПОАН

Овесени ядки се смилат в кафемелачка, след това се разбъркват с топла вода до получаването на кашица, нанася се върху косите и след няколко минути се измива старателно.

За придаване на обем и копринен блясък може да се използва желатин – 1 с. л. желатин и 2 жълтъка се разбиват бавно, за да не се образуват бучки. Нанася се върху влажна коса. След 5 – 10 минути се измива с топла вода (не трябва да се използва прекалено често). След измиване на главата е полезно да се изплакнат косите с вода с плодов оцет (за брюнетки) или лимонов сок (за блондинки) в пропорции 1 с. л. на литър вода с цел възстановяване на киселинната реакция на кожата.

Можете да изплакнете и с газирана минерална вода – за придаване на обем.

Полезни са също настойките от билки.

Сухите коси се изплакват с отвара от брезови листа, коприва, лайка, подбел, лукови люспи.

За мазни коси са полезни отварите от чубрица, полски хвощ, кора от дъб, конски кестен.

%d bloggers like this: